Verlofadviescollege toetst verlofaanvragen tbs

Een onafhankelijk adviescollege gaat vanaf 1 januari 2008 alle verlofaanvragen inhoudelijk toetsen. Het verlofadviescollege wordt als onafhankelijk orgaan gepositioneerd onder het ministerie van Justitie en krijgt daarmee een positie die vergelijkbaar is met de Inspectie voor de Sanctietoepassing. In de periode tot 1 januari wordt de toetsing van de verlofaanvragen gefaseerd overgedragen aan het verlofadviescollege.

Dat schrijft staatssecretaris Albayrak (Justitie) in de eerste voortgangsrapportage bij het Plan van aanpak TBS en Forensische zorg in het strafrechtelijk kader. Het plan van aanpak betreft de uitvoering van de kabinetsreactie op het parlementair onderzoek naar de TBS (commissie Visser) en de motie-Van de Beeten over de aansluiting van de forensische zorg binnen detentie op de reguliere GGZ. In de eerste halfjaarlijkse rapportage geeft de staatssecretaris een overzicht van de voortgang op de zeventien maatregelen uit het plan van aanpak.

Verlofadviescollege

Met de instelling van het verlofadviescollege geeft de staatssecretaris invulling aan de aanbeveling van de commissie-Visser voor een professionele verloftoetsing. Het nieuwe adviescollege gaat alle verlofaanvragen van tbs-gestelden inhoudelijk toetsen. Vervolgens neemt een nieuwe verlofeenheid op basis van het advies van het college, namens de staatssecretaris, de formele beslissing over de verlofaanvraag. Voor de behandeling van alle aanvragen worden binnen het verlofadviescollege voorlopig drie commissies geformeerd. Elke commissie bestaat uit drie forensische psychiaters en psychologen, een jurist, een secretaris en op afroep een wetenschappelijke onderzoeker.

De voorbereidingen voor het adviescollege zijn nagenoeg afgerond. Voor de periode van 1 juli 2007 tot 1 januari 2008 geldt een overgangsregeling, waarbij het verlofadviescollege alleen die verlofaanvragen toetst, die volgens de huidige procedure in een verlofvergadering moeten worden behandeld. Naar verwachting is het volledige verlofadviescollege vanaf oktober 2007 geformeerd.