Wet publieke gezondheid in de maak

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Persbericht ministerraad
13 juli 2007

De ministerraad heeft op voorstel van minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ingestemd met het wetsvoorstel publieke gezondheid dat samenhang brengt in de infectieziektebestrijding. In het wetsvoorstel worden internationale afspraken op het gebied van infectieziektebestrijding verankerd.

Op initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn afspraken vastgelegd in de Internationale Gezondheidsregeling (IGR). Deze afspraken zijn gemaakt om mondiale dreigingen van infectieziektencrises het hoofd te kunnen bieden, zoals de snelle internationale verspreiding van Sars en de dreiging van vogelgriep. De wet regelt onder andere dat er voldoende voorzieningen komen om infectieziekten snel op te kunnen sporen en te bestrijden, met name in grote havens en vliegvelden. Ook krijgt de minister van VWS meer bevoegdheden om bij landelijke infectieziektencrises de regie te voeren.

Op dit moment zijn de verantwoordelijkheden en bevoegdheden op het terrein van de infectieziektebestrijding nog geregeld in drie afzonderlijke wetten: de Wet Collectieve Preventie Volksgezondheid (WCPV), de Infectieziektewet en de Quarantainewet.

Ook het verplicht gebruik van het elektronisch kinddossier (EKD) in de jeugdgezondheidszorg wordt met de wet publieke gezondheid geregeld. Het EKD is een elektronische versie van het papieren patiëntendossier dat in de jeugdgezondheidszorg wordt gebruikt.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 13.07.2007