Wetsvoorstel 'verzwaren incassoregime en andere maatregelen zorgverzekering'

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Z/F-2784812

17 juli 2007

In de nota van wijziging op het wetsvoorstel tot Wijziging van de Zorgverzekeringswet en andere wetten met het oog op het verzwaren van het premie-incassoregime en andere maatregelen om de werking van het met die wet en de Wet op de zorgtoeslag in het leven geroepen stelsel te optimaliseren (verzwaren incassoregime premie en nadere maatregelen zorgverzekering; Kamerstukken II, 2006/07, 30 918, nr. 9) heb ik u een voorstel tot wijziging van artikel 3 van de Wet op de zorgtoeslag gedaan (artikel III, onderdeel B, van de nota van wijziging). Bedoeling van het voorstel was duidelijk te maken dat de toepassing van de woonlandfactor slechts geldt voor personen als bedoeld in artikel 69 van de Zvw (de zogenoemde verdragsgerechtigden) en dus niet van toepassing is op in het buitenland wonende personen die onder de verzekeringsplicht van de Zvw vallen. Dit voorstel is door uw Kamer overgenomen en maakt nu deel uit van het gewijzigd voorstel van wet (30 918 A).

De in het oorspronkelijke wetsvoorstel voorgestelde wijziging (30 918, nr. 2, artikel III, wijziging van artikel 4 van de Wzt) is met het overnemen van de nota van wijziging door Uw Kamer geregeld in artikel 3 van de Wzt. Abusievelijk is een fout geslopen bij het herformuleren van dit nieuwe artikel. In plaats van het toepassen van de woonlandfactor op alleen de standaardpremie is in het wetsvoorstel zoals dat na de nota van wijziging is komen te luiden geregeld dat de woonlandfactor wordt toegepast op de standaardpremie minus de normpremie. Zoals in de toelichting op de nota van wijziging is aangegeven is het nooit de bedoeling geweest een inhoudelijke wijziging op dit artikel (30 918, nr. 2, artikel III) aan te brengen. Helaas is dit nu wel gebeurd. Zoals het artikel er nu staat stemt het inhoudelijk niet overeen met het oorspronkelijke wetsvoorstel. Ook in de uitvoeringspraktijk zal dit grote problemen met zich meebrengen.

Om deze redenen zal ik deze vergissing zo snel mogelijk herstellen door middel van een wetswijziging.

Met deze brief breng ik u tevens op de hoogte van het feit dat de Belastingdienst de zorgtoeslag voor verdragsgerechtigden zal berekenen overeenkomstig de rekenvoorbeelden zoals ik die aan Uw Kamer in de nota naar aanleiding van het verslag (30 918, nr. 8, p. 30) heb doen toekomen.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink