Antwoorden op kamervragen over het onbedoeld lekken van rechercheurs via internet

Antwoorden op kamervragen van het lid Gerkens (SP) over het onbedoeld lekken van rechercheurs via internet.

Vraag 1
Wat is uw reactie op het bericht dat rechercheurs bij hun recherchewerkzaamheden onbedoeld informatie weglekken naar het internet? 1)

Antwoord 1
Er is gesignaleerd dat er een risico is dat bij het zoeken op internet sporen worden achtergelaten. De politie dient zich continu bewust te zijn van de sporen die bij het rechercheren mogelijk worden achtergelaten, ook als het gaat om het digitaal rechercheren. Dat hoort bij de professionaliteit van het politievak. Er zijn mij geen gevallen bekend waarin dit daadwerkelijk recherche-onderzoeken heeft gefrustreerd.

Vraag 2
Welke regels zijn er voor het werken op een privé-computer? Zijn hiervoor landelijke richtlijnen? Zo neen, waarom niet?

Vraag 3
Op welke wijze wordt gecontroleerd of rechercheurs zich houden aan de richtlijnen? Vindt u dit voldoende? Wilt u uw antwoord toelichten?

Antwoord 2 en 3
De Nederlandse politie heeft de leidraad Basisbeveiligingsniveau Nederlandse Politie en de Handreiking telewerken. De in de leidraad en handreiking genoemde procedures bieden voldoende waarborgen voor veilig werken op een privé-computer door rechercheurs. Controle vindt plaats via de lijnchef. In de leidraad is niet opgenomen hoe gebruik dient te worden gemaakt van zoekmachines als Google. Bewustwording is daarom van belang. Het opvoeren van controle acht ik ondoenlijk en onwenselijk.

Vraag 4
Kunt u toelichten op welke wijze u de bewustwording bij rechercheurs over veilig gebruik van internet bevordert? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 4
Ik verwijs u naar mijn antwoord op vraag 5 van de leden De Roon en Brinkman (206017260) waarin ik aangeef het onderwerp op te nemen in het plan van aanpak Cybercrime dat in 2008 van start gaat.

1) nu.nl 4 juni 2007; Blauw

Toelichting: deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van de leden De Roon en Brinkman (beiden PVV), ingezonden 6 juni 2007 (vraagnummer 2060717260)