Antwoorden op de vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over het bericht dat gemeenten te weinig betalen voor thuiszorg

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DMO-K-U-2785284

20 juli 2007

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op kamervragen van het Kamerlid Agema over het bericht dat gemeenten te weinig betalen voor thuiszorg (2060720390.

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht 1) dat gemeenten de thuiszorginstellingen minder dan de kostprijs betalen?

Antwoord 1
Ja, ik ben bekend met het bericht en de gevolgen daarvan. Het structureel onder de kostprijs contracteren vind ik niet wenselijk.

Vraag 2
Deelt u de vrees dat hierdoor thuiszorginstellingen failliet zullen gaan en ouderen en hulpbehoevenden zonder de voor hen noodzakelijke zorg komen te zitten? Zo ja, deelt u de mening dat het niet de bedoeling is dat thuiszorginstellingen onder de kostprijs worden betaald? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2
Ik volg de effecten van de bestedingen van de hulp bij het huishouden nauwlettend. Ik breng op dit moment de gewenste en de ongewenste effecten in kaart. Tot de ongewenste effecten die het meest ongewenst zijn behoort het effect dat er toe zou leiden dat mensen zonder de noodzakelijke hulp zouden komen te zitten.

1) Trouw, Onderzoek: Gemeente betaalt te weinig voor thuiszorg, 5 juni 2007

Toelichting: deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Van Gijlswijk (SP), ingezonden 6 juli 2007 (vraagnummer 2060720190)