Verburg versoepelt maatregelen mond- en klauwzeer

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft besloten om het verzamelen van runderen of varkens bijvoorbeeld voor export naar andere EU-lidstaten weer toe te staan. Voor slachtdieren die rechtstreeks naar een slachthuis in het buitenland worden vervoerd was export al mogelijk. Ook het verzamelen van kalveren voor het vervoer naar een opfokbedrijf of vleeskalverbedrijf mag weer. Het tijdelijk verzamelen van runderen en varkens op tentoonstellingen en andere evenementen blijft verboden. De versoepelingen gaan vannacht om 00.00 uur in.

Voor schapen en geiten is - in overeenstemming met het oordeel van de Groep van Deskundigen - een afwijkende risico-inschatting gemaakt. De klinische verschijnselen van mond- en klauwzeer bij schapen zijn namelijk minder duidelijk en de traceerbaarheid van schapen en geiten is moeilijker dan die van runderen en varkens. Het vervoers- en verzamelverbod voor schapen en geiten blijft van kracht. Het is wel mogelijk om met ingang van vannacht om 00.00 uur slachtschapen of slachtgeiten rechtstreeks naar het slachthuis te vervoeren of op een erkend verzamelcentrum te verzamelen voordat de dieren rechtstreeks naar het slachthuis gaan.

Als zich geen negatieve ontwikkelingen voordoen gaat minister Verburg er van uit dat zij op korte termijn de resterende maatregelen in Nederland kan opheffen.

Met ingang van 7 augustus werd het vervoer van varkens naar een slachthuis via een varkensverzamelcentrum al toegestaan. Op 10 augustus werd ook het vervoersverbod voor runderen of varkens opgeheven. De huidige situatie maakt naar het oordeel van de minister verdere versoepelingen mogelijk.

Overigens blijven de beperkende maatregelen voor herkauwers in verband met blauwtong gewoon van kracht.