Burgers praten via internet mee over nieuwe regels

Minister Hirsch Ballin is voorstander van een rijksbrede proef om burgers en belangengroepen via internet mee te laten praten over nieuwe regels.

Dit schrijft de minister aan de Tweede Kamer, samen met het rapport ‘Naar een responsieve overheid’ van de werkgroep ‘Openbare internetconsultatie bij voorbereiding van regelgeving’. Internet is een belangrijk hulpmiddel om het proces van openbaarmaking en consultatie te versnellen, beter te ordenen en voor meer mensen toegankelijk te maken.

Door belanghebbenden meer te betrekken bij de voorbereiding van wetten zullen nieuwe regels makkelijker geaccepteerd worden. Het is belangrijk de kansen van internetconsultatie te benutten om beter in beeld te krijgen welke kennis, ervaringen en wensen burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties hebben en dit te gebruiken om de regeldruk te verminderen.

In het rapport van de werkgroep staan adviezen over de manier waarop openbare internetconsultatie bij de departementale voorbereiding van wet- en regelgeving zo efficiënt en effectief mogelijk kan worden uitgevoerd.