Antwoorden op kamervragen van Schermers over het bestellen van geneesmiddelen per internet

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

GMT-K-U-2788290

24 augustus 2007

Antwoorden van minister Klink op de vragen van het Kamerlid Schermers (CDA) over het bestellen van geneesmiddelen per internet (2060721510).

Vraag 1
Bent u op de hoogte van recente publicaties, waarin gesteld wordt dat patiënten in toenemende mate gebruik maken van de mogelijkheid om geregistreerde, receptplichtige geneesmiddelen te bestellen per internet? 1)

Antwoord 1
Ja, daarvan ben ik op de hoogte.

Vraag 2
Deelt u de mening dat, doordat op deze manier geen arts bij de indicatiestelling en geen apotheker bij de aflevering is betrokken, het systeem dat een veilige aflevering van medicatie moet waarborgen wordt omzeild met soms aantoonbaar ernstige gevolgen?

Antwoord 2
Ik ben van mening dat als de voorwaarden voor het voorschrijven van geneesmiddelen via internet, zoals gesteld in artikel 67 van de Geneesmiddelenwet, niet worden nageleefd, dit tot ernstige gezondheidsgevolgen kan leiden.

Vraag 3
Biedt de nieuwe Geneesmiddelenwet u handvatten om op te treden tegen deze ongewenste situaties, of is aanvullende wetgeving noodzakelijk?

Antwoord 3
In artikel 67 van de Geneesmiddelenwet is bepaald dat het een ieder verboden is via internet geneesmiddelen voor te schrijven aan personen die de voorschrijver nog nooit persoonlijk heeft ontmoet, of die de voorschrijver niet kent of van wie de voorschrijver de medicatiehistorie niet beschikbaar heeft. Dit artikel is ingevoegd bij amendement. De Geneesmiddelenwet biedt op dit moment zelf nog geen mogelijkheid overtreding van dit verbod te handhaven, omdat artikel 67 niet is meegenomen in de bepaling (artikel 101 van de Geneesmiddelenwet) die bestuurs- en strafrechtelijke handhaving regelt. Er is wetgeving in voorbereiding om handhaving op grond van de Geneesmiddelenwet mogelijk te maken.
Wel is het mogelijk om BIG-geregistreerde beroepsbeoefenaren, die zich schuldig maken aan overtreding van het verbod op grond van de Wet BIG, aan te spreken.

Vraag 4
Wat is de stand van zaken met betrekking tot vervolging van aanbieders van namaakgeneesmiddelen per internet? (2)

Antwoord 4
Allereerst verwijs ik naar mijn antwoorden op de kamervragen die tijdens het vragenuur op 17 oktober 2006 werden gesteld naar aanleiding van dit onderwerp (2). De Inspectie voor de Gezondheidszorg treedt op tegen het verhandelen van namaakgeneesmiddelen door deze in beslag te nemen en proces-verbaal op te maken. Hierbij werkt de IGZ intensief samen met andere diensten in binnen- en buitenland zoals FIOD-ECD, Douane, de Voedsel- en Warenautoriteit en inspecties uit het buitenland en soortgelijke organisaties. Successen van de IGZ in de strijd tegen de illegale geneesmiddelenhandel via internet laten een verschuiving zien naar bedrijven buiten Nederland. Daarom wordt er in Europees verband gekeken op welke wijze de illegale geneesmiddelenhandel via internet effectiever kan worden aangepakt.
Daarbij is onlangs gekozen voor vier invalshoeken: het publiek (afnemers), de gereguleerde gezondheidszorg, de internet infrastructuur en de feitelijke illegale geneesmiddelenhandel via internet.
Om de burger te beschermen tegen de illegale geneesmiddelenhandel worden (potentiële) afnemers gewaarschuwd door bijvoorbeeld publiekswaarschuwingen in de media en/of op de website van de IGZ. Onlangs heeft de IGZ een dergelijke publiekswaarschuwing doen uitgaan en is er via de website van de IGZ een voorlichtingsfilmpje te zien. Ook heeft de IGZ eind vorig jaar afspraken gemaakt met een aantal internetmarktplaatsen aangezien via deze internetsites geneesmiddelen werden aangeboden.
Sinds oktober 2006 hebben zich verschillende rechtzaken voorgedaan die hebben geleid tot veroordelingen van de gedaagde(n). In de antwoorden die ik gegeven heb in mijn brief van 21 december 2006 (2) heb ik beloofd u op de hoogte te houden van de uitspraak van de Rechtbank Middelburg. Inmiddels is bekend geworden dat de Rechtbank een boete van 20.000 euro heeft opgelegd aan het distributiebedrijf dat een illegaal erectiestimulerend geneesmiddel op de markt heeft gebracht. Ook zijn er inmiddels een aantal vonnissen tegen apothekers, bestuurders en artsen uitgesproken. De straffen variëren van 100 dagen gevangenisstraf tot geldboeten van 200.000 euro en het schorsen van de inschrijving in het BIG-register.

1) de Volkskrant, 30 juni 2007
2) Brief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 21 december 2006, 30 800 XVI, nr. 58, reportage internetpillen