Regeling voor zieke gepensioneerden op Antillen

Gepensioneerde Nederlanders die in de Nederlandse Antillen wonen, krijgen daar recht op zorg (het zogenaamde woonlandpakket) en zijn daarvoor een bijdrage aan Nederland verschuldigd. De Rijksministerraad heeft ingestemd met een daartoe strekkend wetsvoorstel van minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De nieuwe wet voorziet in voorzieningen bij ziekte voor mensen met een Nederlands pensioen die in de Nederlandse Antillen wonen.

De sociale ziektekostenverzekeringen in de Nederlandse Antillen zijn niet voor iedereen toegankelijk en de premies van particuliere ziektekostenverzekeringen zijn na de invoering van de Zorgverzekeringswet aanmerkelijk gestegen. Daarom hebben Nederlandse gepensioneerden aan de regeringen van Nederland en de Nederlandse Antillen gevraagd om een regeling te treffen. Hiermee krijgen zij en hun gezinsleden recht op de zorg in de Antillen. Het wetsvoorstel biedt ook de mogelijkheid om zich zonder risico bij te verzekeren voor hogere klassenligging in het ziekenhuis.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State van het Koninkrijk zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State van het Koninkrijk worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.