Rijksministerraad stemt in met tarieven reisdocumenten 2008

De Rijksministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Bijleveld-Schouten van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met de wijziging van het Besluit Paspoortgelden. Met deze wijziging wordt voor het jaar 2008 onder meer het maximumtarief vastgesteld dat een gemeente voor een reisdocument aan de burger in rekening mag brengen.

Vanaf 1 januari 2008 kost een nationaal paspoort maximaal 48,35 euro. Dit is een stijging van 1,9 procent ten opzichte van het maximumtarief in 2007 (47,45 euro). Deze stijging dient ter dekking van de gestegen kosten voor productie en uitgifte van het paspoort.

De hoogte van het maximumtarief voor de Nederlandse identiteitskaart was voor de jaren 2006 en 2007 bevroren op een bedrag van 31,26 euro. Deze prijsbevriezing gold uitsluitend voor deze twee jaren. Bovendien hield het verband met het bieden van een goedkoper alternatief voor het paspoort, dat als gevolg van de invoering van reisdocumenten met een chip in prijs was gestegen. Bij de presentatie van de uitkomsten van de evaluatie van de prijsbevriezing (juni 2007) is reeds gemeld dat het maximumtarief voor de identiteitskaart met ingang van komend jaar weer op kostendekkend niveau wordt gebracht. Dit leidt ertoe dat de Nederlandse identiteitskaart vanaf 1 januari 2008 maximaal 40,73 euro mag kosten.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State van het Koninkrijk zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.