Subsidieregeling voor aanpak zwerfafval

De ministerraad heeft op voorstel minister Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ingestemd met de subsidieregeling aanpak zwerfafval. Op grond van deze regeling kan subsidie worden aangevraagd voor projecten die gericht zijn op de aanpak van zwerfafval. Hiervoor is een budget beschikbaar van 16,4 miljoen euro.

De regeling kent drie soorten projecten. Basisprojecten zijn bedoeld om beleid voor de aanpak van zwerfafval op te stellen en vast te stellen, plusprojecten om het beleid voor de aanpak van zwerfafval uit te voeren en proeftuinprojecten om een innovatieve aanpak van zwerfafval te stimuleren. Gemeenten, stadsdelen of samenwerkingsverbanden tussen gemeenten en stadsdelen kunnen aanspraak maken op geld voor basisprojecten en plusprojecten. Subsidie voor proeftuinprojecten kan ook worden aangevraagd door andere beheerders van de voor het publiek vrij toegankelijke ruimte, zoals parken, sportvelden en winkelcentra. Daarnaast kunnen instellingen of organisaties die een direct en structureel belang hebben bij het schoon zijn van de voor het publiek vrij toegankelijke ruimte, bijvoorbeeld wijkverenigingen, subsidie voor een proeftuinproject aanvragen.

De subsidieregeling is onderdeel van het impulsprogramma zwerfafval, een samenwerking tussen het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, het bedrijfsleven en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Het impulsprogramma is in 2007 van start gegaan en richt zich vooral op het beïnvloeden van consumentengedrag, handhaving en innovaties door producenten. Met de subsidieregeling zwerfafval wordt kennis opgedaan en informatie verzameld die van nut is voor een effectieve aanpak van zwerfafval in Nederland. Er wordt een uitvoeringsagenda geformuleerd voor het impulsprogramma zwerfafval waarop de aanvragers van subsidie bij de invulling van de projecten kunnen inspelen. De subsidie kan worden aangevraagd via SenterNovem.

De subsidieregeling wordt binnenkort in de Staatscourant gepubliceerd.