Commandant marechaussee: “Niet verrast door rapport”

Het vanmorgen aangeboden rapport Commissie Toezicht Uitzettingen Koninklijke Marechaussee (KMar) heeft de commandant KMar, luitenant-generaal Minze Beuving, totaal niet verrast. “Ik heb in oktober 2006 al gezegd dat ik onze organisatie niet herken in de uitzendingen van Netwerk. Dat is met dit rapport bevestigd. Dat stemt me tot tevredenheid.”

De Netwerkuitzendingen schetsten het beeld dat de marechaussee structureel zijn boekje te buiten ging bij uitzettingen van ongewenste vreemdelingen. Over de aanbevelingen voor aanpassingen van de procedures, zegt Beuving: “Elk proces behoeft verbetering.” Onder verantwoordelijkheid van de staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) is inmiddels een Regiegroep Terugkeer actief geworden die ervoor moet zorgen dat alle betrokken partijen op een lijn zitten.

De marechaussee heeft de interne werkinstructie onder de loep genomen. “Medewerkers van het verwijdercentrum moeten ouder zijn dan 23 jaar en de commandant van een escortteam dient over een brede ervaring te beschikken”, stelt Beuving. “In sommige functies is het verstandig als je kunt terugvallen op wat meer levenservaring. De marechaussees moeten omgaan met de menselijke emoties van iemand die iets niet wil. Daarvoor moet je sterk in de schoenen staan.” In de opleiding zal dan ook meer aandacht worden besteed aan de menselijke aspecten.

“Als de nood aan de man komt, beschikken de marechaussees op korte termijn over meer beschermingsmiddelen”, zegt de generaal, “zoals bijtbestendige handschoenen en zogenoemde bodycuffs. Soms is dat nodig, maar ik ben bij mijn bezoeken altijd diep onder de indruk van het werk dat de marechaussees leveren.”