DBFM/O en verzekeringen

Verzekeringen bij DBFM/O contracten, wat is dat? Wat betekenen verzekeringen voor een DBFM/O contract? De richtlijn DBFM/O en Verzekeringen moet duidelijkheid geven.

Een rijksbrede werkgroep met vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat, Defensie, Rijksgebouwendienst en Financiën heeft zich, geadviseerd door de markt, over het onderwerp gebogen. De richtlijn is geconsulteerd met de markt.

Waarom deze aandacht? Binnen de Rijksoverheid wordt immers in principe geen gebruik gemaakt van verzekeringen. Maar opdrachtnemende private partijen proberen de risico's waar zij voor verantwoordelijk zijn zo goed mogelijk te beheersen of te verzekeren. Aan een verzekering hangt een prijskaartje waarmee het onderwerp ook de opdrachtgever raakt.

De richtlijn gaat in op de functie van verzekeringen, polissen en dekking in de verschillende DBFM/O projectfasen. Het gaat daarbij om materiële schade, inkomstenschade, aansprakelijkheid en het geeft tevens inzicht in de verzekeringsmarkt.

Bij projectfinanciering, die kenmerkend is voor DBFM/O projecten, blijken de belangen van de Rijksoverheid en de financiers in veel gevallen parallel te lopen. Dit leidt tot een aantal aspecten van verzekeringen die de Rijksoverheid zou moeten regelen in het DBFM/O contract. Hiervoor zijn in de richtlijn concrete standaard contractbepalingen en aandachtspunten voor de aanbestedingsleidraad geformuleerd.