Europees uitwisselingsprogramma

Grijp uw kans en doe mee aan het Europese uitwisselingsprogramma voor deskundigen in de rampenbestrijding en crisisbeheersing.

Vanaf juni 2007 is er een nieuw Europees uitwisselingsprogramma operationeel, waarmee deskundigen in de rampenbestrijding en crisisbeheersing letterlijk over hun eigen grenzen heen kunnen kijken. Met subsidie van de Europese Unie kan tussen landen kennis en expertise op deze gebieden worden gedeeld. Het programma wordt gecoördineerd door de Duitse rampenbestrijdingsorganisatie THW (Technisches HifsWerk).

Het programma is transparant en laagdrempelig en biedt bij uitstek de mogelijkheid om zowel kennis binnen te halen als kennis en expertise te brengen naar andere EU-lidstaten. De kosten van de uitwisseling worden zo goed als volledig vergoed door de EU. Het programma is een vervolg op het oude Europese uitwisselingsprogramma dat liep van september 2002 tot december 2006. In deze periode hebben ongeveer 300 deskundigen uit de lidstaten een bezoek gebracht aan een andere lidstaat. De uitvoering van dit programma werd gedaan door de Higher Institute for Emergency Planning uit Florival België.

De meeste deskundigen (80%) kwamen uit brandweerorganisaties, andere hulpverleningsdiensten en USAR. Andere domeinen waren: CBRN, terrorisme, sociaal-psychologische ondersteuning en vulkanische risico’s. De verdeling van de uitwisselingen over de verschillende landen was nogal scheef. De lidstaten België en Portugal (bosbrandbestrijding in Frankrijk) participeerden in ongeveer 65% van de uitwisselingen. Nederland heeft twee uitwisselingen naar een ander land gerealiseerd, maar heeft wel veel meer deskundigen uit andere lidstaten een leerprogramma aangeboden.

Na de pioniersfase en de evaluatie van het oude programma is het huidige programma ontstaan. Uiteraard is het de bedoeling dat Nederland meer dan in het verleden meedoet met dit programma. Ook Nederlandse professionals kunnen nog een hoop leren van innovaties in de andere EU landen op het terrein van veiligheid.

Meedoen?
In principe kan iedereen die als deskundige (expert) in de rampenbestrijding of crisisbeheersing werkzaam is zich aanmelden. Bij het invullen van het registratieformulier is het de bedoeling dat er duidelijke leerdoelen worden geformuleerd, of wordt aangegeven welke bijdrage aan de vraag van een ander land wordt geboden. Na afloop van de uitwisseling wordt een schriftelijk verslag verwacht en/of het geven van een presentatie aan andere belanghebbenden.

Het Duitse THW is de coördinator van het programma. Daarnaast heeft iedere lidstaat een Nationaal Training Coördinator. Deze is verantwoordelijk voor de eerste beoordeling en doorgeleiding van de ingevulde registratieformulieren. De formulieren zijn te vinden op de internetsite www.exchangeofexperts.eu

Degenen die willen meedoen met dit project kunnen dit registratieformulier mailen naar Training Coördinator koen.gerritse@minbzk.nl of voor informatie bellen naar (070) 426 66 98.