Nieuwe staatkundige verhoudingen centraal bij bezoek Bijleveld aan Curaçao en Aruba

Staatssecretaris Ank Bijleveld brengt van maandag 27 tot en met woensdag 29 augustus een werkbezoek aan Curaçao en Aruba. Tijdens het bezoek staan de nieuwe verhoudingen binnen het Koninkrijk centraal. Dit nadat eerder deze zomer ook de Eilandsraad van Curaçao instemde met de Slotverklaring.

Op Curaçao vindt overleg plaats over een overgangsakkoord naar status van land binnen het Koninkrijk. Het overleg is bedoeld om met Curaçao afspraken te maken over de route en het tijdpad naar de nieuwe situatie. Belangrijke onderwerpen van gesprek zijn openbare financiën, financieel toezicht, schuldsanering, veiligheid en rechtshandhaving. Met de afspraken wordt de slotverklaring van het bestuurlijk overleg van 2 november 2006 verder geconcretiseerd en doet Curaçao weer mee met de vernieuwing van de verhoudingen binnen het Koninkrijk.

De staatssecretaris sluit op woensdag 29 augustus het bezoek af op Aruba. Hier vindt overleg plaats met de Arubaanse regering over onder andere de samenwerking van Nederland en Aruba op het gebied van het vreemdelingenbeleid en de openbare financiën.