Oefening NAVO-jachtvliegtuigen boven Marnewaard

Van dinsdag 28 augustus tot en met vrijdag 31 augustus oefenen NAVO-jachtvliegtuigen boven het militaire oefenterrein de Marnewaard. De deelnemende toestellen vliegen boven en rondom het Groningse gebied op lage hoogte. Omwonenden kunnen geluidshinder ondervinden van de vliegactiviteiten.


De oefening is bedoeld om zogenoemde ‘Forward Air Controllers’ op te leiden. Deze militairen geven vanaf een positie op de grond per radio aanwijzingen aan vliegers van jachtbommenwerpers over de precieze locatie van de aan te vallen doelen. Voor hun opleiding moeten cursisten in praktijksituaties leren samenwerken met vliegtuigen van verschillende NAVO-bondgenoten.

Er wordt gevlogen tussen 09.00 uur en 17.00 uur. Weersomstandigheden en veiligheidsaspecten kunnen van invloed zijn op de uitvoering van de vluchten. Het is daarom mogelijk dat tijden zonder voorafgaande waarschuwing wijzigen.

Het Waddengebied is aangewezen als Staatsnatuurmonument. De voorwaarden voor vliegen boven de Waddenzee (minimum vlieghoogte van 450 meter) en de Marnewaard worden bij deze oefening nadrukkelijk gehandhaafd. Vanwege de vliegveiligheid wordt boven gebieden met dichte vogelconcentraties een minimale vlieghoogte aangehouden.