Radicalisering tegengaan

De weerbaarheid vergroten van individuen en groepen die vatbaar zijn voor polarisatie en radicalisering. Dat is één van de initiatieven uit een kabinetsbreed programma om polarisatie en islamitische en rechtsextremistische radicalisering tegen te gaan. Het kabinet stelt deze kabinetsperiode in totaal 28 miljoen euro daarvoor beschikbaar.

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken stuurde het landelijke actieplan op 27 augustus naar de Tweede Kamer. Polarisatie en radicalisering lijken in Nederland toe te nemen. Islamitische en rechtsextremistische radicalisering vormen op dit moment de grootste maatschappelijke dreiging.

Weerbaarheid, vaardigheden, signaleren

Met het actieplan wil het kabinet:

  • de weerbaarheid vergroten van individuen en groepen die vatbaar zijn voor polarisatie en radicalisering. Dit gebeurt via onderwijs, interculturele dialoog, opvoedingsondersteuning, stageplekken, werk en internet.

  • de vaardigheden vergroten van ouders, lokale bestuurders en vakmensen die veel met jongeren werken. Er komen trainingen en ondersteunende teams van deskundigen, imams en islamgeleerden.

  • polarisatie en radicalisering vroegtijdig signaleren, indammen en keren. Hieronder valt bijvoorbeeld haatzaaiende en radicale boodschappen tegengaan, de steun aan radicale netwerken aanpakken en trajecten ontwikkelen voor de-radicalisering.

Slotervaart

Het beschikbare geld gaat vooral naar gemeenten, voor een lokale aanpak van het probleem. Het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart bijvoorbeeld ontvangt 400.000 euro. Slotervaart gaat daarmee de volgende zaken opzetten: trainingen voor jongeren, docenten en jongerenwerkers; ondersteuningsprogramma’s bij de opvoeding; een interculturele dialoog; een signaleringssysteem voor radicalisering.

Ter Horst verstuurde het actieplan mede namens de ministers voor Wonen, Wijken en Integratie, voor Jeugd en Gezin en van Onderwijs, VROM, Sociale Zaken, Justitie, Buitenlandse Zaken en VWS.