Vogelgriep in Duitsland: tweede reiniging en ontsmetting verplicht

In Duitsland is een uitbraak van vogelgriep vastgesteld. Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft bekendgemaakt dat per direct transportauto’s waarmee in Duitsland levend pluimvee of broedeieren zijn vervoerd onmiddellijk na terugkomst in Nederland een extra reiniging en ontsmetting moeten ondergaan.

Het hoog pathogene virus H5N1 is op 25 augustus jl. opgedoken op een eendenhouderij in Wachenroth in Beieren. De Duitse autoriteiten nemen alle noodzakelijke maatregelen die volgens de EU verplicht zijn, zoals het ruimen van besmette dieren, het instellen van een beschermingsgebied van 3 kilometer en een toezichtgebied van 10 kilometer.

In de risicovolle periode zijn alleen twee zendingen roofvogels naar Nederland vervoerd. Naar deze transporten wordt een nader onderzoek ingesteld. Vanuit de deelstaat Beieren is geen pluimvee in Nederland ingevoerd. Minister Verburg roept desondanks iedereen op de nodige voorzichtigheid in acht te nemen bij contacten met de Duitse pluimveesector. Daarnaast is het van groot belang dat verschijnselen die mogelijk duiden op een besmetting met vogelgriep meteen worden gemeld.