Akkoord met Curaçao over schuldsanering

Staatssecretaris Bijleveld heeft in Willemstad met Curaçao een overeenkomst ondertekend, waarmee het eiland toetreedt tot het zogenaamde Overgangsakkoord.

Het Overgangsakkoord is een tussenstap op weg naar een nieuwe staatkundige structuur voor de Nederlandse Antillen, die in het zogeheten Slotakkoord is beschreven.

Met de overeenkomst staat voor Curaçao de deur open voor een schuldsanering door Nederland van twee miljard euro. Bijleveld toonde zich na afloop van de ondertekening zeer verheugd. ,,We kunnen nu doorgaan met de ontmanteling van de Nederlandse Antillen, zoals alle partijen eind 2005 zijn overeengekomen.''

Het traject had aanzienlijke vertraging opgelopen omdat de Eilandsraad van Curaçao in eerste instantie niet instemde met de voorwaarden voor die ontmanteling. Een nieuwe raad, die in juli van dit jaar aantrad, ging alsnog akkoord.

In het Overgangsakkoord is ook overeengekomen dat Nederland op korte termijn een kleine dertig miljoen euro beschikbaar stelt voor investeringen in de Curaçaose economie.

Bijleveld benadrukte dat de schuldsanering van Curaçao er op is gericht het eiland een goede start te geven voor de toekomst. Nederland heeft in het Slotakkoord in totaal bijna 2,5 miljard euro gereserveerd voor de schuldsanering en het wegwerken van de betalingsachterstanden van de Nederlandse Antillen en de verschillende eilanden.