Antwoorden op kamervragen over de weigering van de Arubaanse regering om het huwelijk van homo’s en lesbo’s te registreren

Antwoorden op kamervragen over de weigering van de Arubaanse regering om het huwelijk van homo’s en lesbo’s te registreren.

1. Vraag
Hoe kwalificeert u de weigering van de Arubaanse regering om het huwelijk van homo’s en lesbo’s te registreren, waarover de Hoge Raad uitspraak heeft gedaan op 13 april 2007?

1. Antwoord
Naar aanleiding van een door de Arubaanse regeringspartij MEP uitgegeven persbericht heb ik eind april gevolmachtigd minister Croes om opheldering gevraagd. Tevens heb ik naar aanleiding van die gebeurtenis de Gouverneur van Aruba verzocht te rapporteren over de wijze waarop gevolg wordt gegeven aan het arrest van de Hoge Raad. Deze rapportage heb ik inmiddels ontvangen. In de rapportage wordt melding gemaakt van één echtpaar waarvan registratie van de huwelijksakte is geweigerd. Deze weigering vond plaats op grond van het feit dat eerst een schijnhuwelijktoets moest worden uitgevoerd. In een kort geding hierover heeft de rechter het echtpaar in het gelijk gesteld. Op grond van de uitspraak van de Hoge Raad heeft de rechter gevonnist dat een dergelijke toets op in Nederland gesloten huwelijken niet is toegestaan.

Naar aanleiding van de uitzending van Eén Vandaag op vrijdag 27 juli, heeft de Arubaanse regering als volgt gereageerd.

“De regering van Aruba verklaart dat het vonnis van de Hoge Raad in de zaak van Land Aruba en het echtpaar Oduber – Lamers van 13 april 2007 onherroepelijk wordt uitgevoerd en dat conform dat vonnis alle in Nederland gesloten huwelijken van paren van gelijk geslacht op hun verzoek ook in Aruba ingeschreven zullen worden”.

Ik ga er op basis van de verklaring van de Arubaanse regering en de uitspraak van de rechter van uit, dat Aruba gevolg zal geven aan de uitspraak van de Hoge Raad. Inmiddels is overigens de eerste inschrijving een feit.

2. Vraag
Bent u bereid de gevolmachtigd minister van Aruba volgende week (week 31) ter verantwoording te roepen en de Kamer hierover zo spoedig mogelijk te informeren?

2. Antwoord
Zie antwoord op vraag 1.

3. Vraag
Bent u bereid de Arubaanse regering een ultimatum te stellen? Welke sancties bent u bereid te nemen?

3. Antwoord
Zie antwoord op vraag 1.

4. Vraag
Deelt u de mening dat elke financiële steun aan de regering Oduber opgeschort moet worden zolang uitspraken van de Hoge raad niet ten uitvoer worden gebracht?

4. Antwoord
Zie antwoord op vraag 1.

1) EénVandaag, 27 juli 2007