Antwoorden op kamervragen over subsidieverstrekking in Amsterdam Zuidoost

Antwoorden op kamervragen over subsidieverstrekking in Amsterdam Zuidoost

Vraag 1
Heeft u kennis genomen van het rapport van de Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam getiteld: “Subsidieverstrekking Zuidoost”?

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Deelt u de mening dat het schokkend is te constateren dat van de 33 subsidieontvangers er maar 12 ontvangers hun boekhouding op orde hadden? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2
De Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam heeft over de periode 2004-2006 33 door stadsdeel Zuidoost gesubsidieerde instellingen onderzocht. Bij 21 van deze instellingen zijn nalatigheden geconstateerd. De Rekenkamer geeft echter aan dat het subsidiegeld door twee instellingen ondoelmatig en door één instelling oneigenlijk is gebruikt. Dit is op zichzelf ernstig. Verder stelt de Rekenkamer dat stadsdeel Zuidoost verbeteringen heeft doorgevoerd, waardoor meer controle op de subsidiegelden mogelijk is. Tot slot wordt opgemerkt dat de 33 onderzochte instellingen niet representatief zijn voor de circa 300 instellingen die over de periode 2004-2006 subsidie van stadsdeel Zuidoost hebben ontvangen.

Vraag 3
Deelt u de mening dat de 7 politici waarbij daadwerkelijk sprake was van belangenverstrengeling bij het verstrekken van subsidies, strafrechtelijk vervolgd moeten worden? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 3
Het is aan het Openbaar Ministerie te besluiten een onderzoek in te stellen en, indien de resultaten van dat onderzoek daartoe aanleiding geven, tot vervolging over te gaan. Het College van procureurs-generaal heeft mij laten weten dat het Openbaar Ministerie vooralsnog geen aanleiding heeft gezien onderzoek in te stellen: er is geen aangifte gedaan van strafbare feiten en aangezien er nog geen strafbare feiten aan de oppervlakte zijn gekomen, is ambtshalve een onderzoek niet aan de orde.

Vraag 4
Bent u bereid een landelijk onderzoek te verrichten naar subsidieverstrekking door gemeenten en provincies, waarbij het integriteitsvraagstuk onderwerp van onderzoek is? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 4
Subsidies worden bij gemeentelijk of provinciaal besluit verleend. Het is dan ook aan de gemeenteraad respectievelijk provinciale staten om de subsidieverstrekking te controleren. Daarbij vervult ook de lokale rekenkamer een rol, zoals in stadsdeel Amsterdam Zuidoost is gebeurd.

De subsidie dient volgens de procedure in de Algemene wet bestuursrecht te worden verstrekt. Daarnaast zijn verschillende voorzieningen gericht op het waarborgen van de integriteit. Zo zijn raadsleden, wethouders, statenleden en gedeputeerden gehouden hun nevenfuncties openbaar te maken en mogen zij niet deelnemen aan de stemming over een aangelegenheid die hen rechtstreeks of middellijk persoonlijk aangaan of waarbij zij als vertegenwoordiger zijn betrokken. Het is aan de gemeenteraad, provinciale staten of de lokale rekenkamer om te beoordelen of de voorgeschreven procedures worden gevolgd. Er is voor mij nu geen aanleiding een onderzoek in te stellen. Wel is er reden in mijn contacten met bestuurders aan dit onderwerp nog meer dan gebruikelijk aandacht te besteden.

1) Internetsite RTV N-H, 28 juni 2007