Curaçao en Nederland werken aan betere toekomst voor de bevolking

Curaçao sluit zich weer aan bij de overige eilanden op weg naar staatkundige veranderingen in het Koninkrijk. Curaçao zet hiermee een grote en beslissende stap voor de toekomst van de bevolking. Tijdens het bestuurlijk overleg op Curaçao over het overgangsakkoord zijn er op dinsdag 28 augustus belangrijke afspraken gemaakt tussen staatssecretaris Bijleveld en de gedeputeerde van Staatkundige Structuur, Zita Jesus-Leito. Hiermee komt voor Curaçao het totaalbedrag van 3,85 miljard Antilliaanse gulden (ongeveer 1,6 miljard euro) beschikbaar voor het saneren van schulden en het wegwerken van de betalingsachterstand.


Daarnaast stelt Nederland 60,5 miljoen gulden (ongeveer 25 miljoen euro) beschikbaar voor investeringen in de economie. Voor het oplossen van urgente problemen in de samenleving geeft Nederland een bedrag van 2,1 miljoen gulden (bijna 1 miljoen euro). Nederland heeft in totaal ruim vijf miljard gulden (2,2 miljard euro) gereserveerd voor de schuldsanering van het Land en de verschillende eilandgebieden.

De steun van Nederland is er op gericht Curaçao een goede start te geven voor de toekomst. Door de grote financiële steun kan er ruimte ontstaan op de begroting die ten goede komt aan goed onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting, sociaal beleid en armoede bestrijding.

Op 12 februari 2007 zijn op Sint Maarten vergelijkbare afspraken gemaakt met Bonaire, Sint Eustatius, Saba en Sint Maarten en het Land de Nederlandse Antillen. Bonaire, Sint Eustatius en Saba krijgen een directe band met Nederland. Sint Maarten en Curaçao worden land binnen het Koninkrijk.

De streefdatum voor nieuwe verhoudingen binnen het koninkrijk is gesteld op Koninkrijksdag, 15 december 2008.


Staatssecretaris Bijleveld ondertekent met Emily de Jongh-Elhage (minister-president van de NA), Zita Jesus-Leito (Curaçaose gedeputeerde van Staatkundige Structuur) en Anthony Godett (gedeputeerde Infrastructuur) het akkoord