Defensie tevreden met uitspraak Raad voor de Journalistiek

De Raad voor de Journalistiek heeft Defensie in het gelijk gesteld over een artikelenreeks in het Algemeen Dagblad. De serie die in april verscheen, beschreef de adaptatieperiode van uitgezonden militairen op Kreta. De verhalen richtten zich vooral op vermeend overmatig alcoholgebruik van deze militairen en vechtpartijen waarbij zij betrokken zouden zijn.

Defensie heeft bij de Raad voor de Journalistiek een klacht ingediend omdat de betrokken AD-verslaggevers undercover tewerk waren gegaan. Volgens Defensie was hier geen reden voor. Directeur Voorlichting en Communicatie van Defensie, Joop Veen, zegt vooral voor de krijgsmacht tevreden te zijn met deze uitspraak: "We moeten onze militairen, die moeilijk werk doen, beschermen tegen journalistieke onzorgvuldigheid."

Volgens de Raad behoort een journalist degene over wie hij publiceert met ‘open vizier’ tegemoet te treden, dat wil zeggen zijn hoedanigheid aan hem bekend te maken. De Raad acht het aannemelijk dat de verslaggevers ook zonder toepassing van de gevolgde werkwijze hun verhaal hadden kunnen brengen. De militairen worden immers niet van de buitenwereld afgeschermd. Volgens de Raad is geen sprake van bijzondere omstandigheden die de werkwijze van de verslaggevers rechtvaardigen. Zij hebben volgens de Raad tegenover Defensie journalistiek onzorgvuldig gehandeld en daarmee de "grenzen overschreden van hetgeen, gelet op de eisen van journalistieke verantwoordelijkheid, maatschappelijk aanvaardbaar is."