Maatregelen tot verbetering veiligheid justitiële jeugdinrichtingen

Het gepresenteerde onderzoek naar de veiligheid in justitiële jeugdinrichtingen (JJI’s) leidt tot extra maatregelen bovenop de al ingezette verbetertrajecten. Dat schrijft staatssecretaris Albayrak mede namens minister Hirsch Ballin, minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin en staatssecretaris Dijksma van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen aan de Tweede Kamer in reactie op het onderzoek.

In mei 2006 heeft de toenmalige minister van Justitie het initiatief genomen om een breed onderzoek te laten verrichten naar de veiligheid in justitiële jeugdinrichtingen. De resultaten zijn vervat in veertien deelrapporten over de afzonderlijke inrichtingen en een geaggregeerd landelijk rapport, die vandaag zijn aangeboden aan staatssecretaris Albayrak.

Op basis van het onderzoek komen de inspecties tot het oordeel dat de justitiële jeugdinrichtingen hun opdracht onvoldoende waarmaken. De veertien justitiële jeugdinrichtingen lopen te grote risico’s op een onveilig leef-, behandel- en werkklimaat. Bij zes van de veertien inrichtingen is sprake van een ernstig risico op een onveilig leef-, behandel- en werk­klimaat voor jongeren en het personeel. De overige inrichtingen lopen een laag of een matig risico.

Staatssecretaris Albayrak heeft waardering voor het onderzoek van de Inspecties. “Het rapport van de Inspecties is een belangrijk en ernstig signaal en onderstreept de noodzaak om, nog meer dan tot nu toe, de kwaliteit en professionaliteit van de sector JJI verder te ontwikkelen en verbeteren”, aldus de staatssecretaris.