Minister Van der Hoeven naar Kazachstan

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken bezoekt van 1 tot en met 3 oktober tegelijk met een delegatie van zo'n 25 Nederlandse bedrijven Kazachstan.. Doel van het bezoek is het versterken van de economische relaties tussen Nederland en Kazachstan en in het bijzonder het in stand houden en verder verbeteren van de relaties op het gebied van energie. Goede betrekkingen op regeringsniveau zijn hiervoor essentieel.

Kazachstan is één van de opkomende energieproducerende landen en is daarom van belang voor de door Nederland nagestreefde diversificatie van de energievoorzieningszekerheid. Nederland en Kazachstan hebben een in omvang gestaag toenemende handelsrelatie: de import uit Kazachstan nam de laatste vier jaar met ruim 1/3 toe tot een waarde van 336 miljoen Euro, de export naar Kazachstan verdrievoudigde in dezelfde periode tot een waarde van 308 miljoen Euro. Voor de verdere toekomst is met name van belang de ontwikkeling in Kazachstan van nu nog onontgonnen oliereserves.

Minister Van der Hoeven zal tijdens haar bezoek aan Kazachstan een bezoek brengen aan de Kioge-beurs in Almaty. Dit is de grootste olie- en gasbeurs van Centraal Azië. Deze beurs biedt uitstekende mogelijkheden het Nederlandse bedrijfsleven in deze sector bekendheid te geven en te positioneren. Ook zal de minister onder meer spreken met de Kazachstaanse premier Masimov, energieminister Mynbayev, industrieminister Orazbakov en minister Tazhin van Buitenlandse Zaken.

Noot voor de redactie:
Journalisten die geïnteresseerd zijn in het deelnemen aan deze reis kunnen contact op nemen met Job Frieszo, tel. 070-3796120, e-mail j.frieszo@minez.nl

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800-8051, e-mail ezinfo@postbus51.nl
Voor journalisten: Jan van Diepen, persvoorlichter, telefoon 003170-3796073, e-mail j.s.vandiepen@minez.nl