Nederland en China verstevigen economische betrekkingen

De economische relatie tussen Nederland en China wordt verder versterkt. Nederland is inmiddels de tweede EU-handelspartner van China. Tijdens de dertiende Joint Economic Committe (JEC) in Den Haag hebben staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) en de Chinese vice-minister Yu Guangzhou (Handel) daarover afspraken gemaakt. De nadruk ligt op handel, technologie en de bevordering van investeringen. Speciale aandacht ging uit naar een nieuwe werkgroep voor technologische en wetenschappelijke samenwerking, gericht op verdere intensivering van wederzijdse handel en investeringen.

Staatssecretaris Heemskerk benadrukte tijdens de JEC het belang van productkwaliteit en de voedselveiligheid. Volgens Heemskerk is een onafhankelijke Chinese autoriteit op dit gebied een goede manier om deze belangen te waarborgen. Heemskerk en Yu Guangzhou spraken ook af dat Nederland en China zich blijven inzetten om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) verder te stimuleren. Heemskerk sprak zich positief uit over de groeiende aandacht van China voor MVO en streeft ernaar met de Chinese autoriteiten te werken aan verdere bewustwording van MVO in de bilaterale economische relatie. Daarnaast benadrukte Heemskerk dat hij ook het Nederlandse bedrijfsleven aanspreekt op hun ketenverantwoordelijkheid.

Beide bewindspersonen bespraken tijdens de JEC tevens het economische belang van milieubescherming, de markttoegang van bedrijven, de exportpositie van het MKB, bescherming van intellectueel eigendom en de komst van Chinese bedrijven en kenniswerkers naar Nederland. De EVD en het Chinese Trade Development Bureau ondertekenden een Memorandum of Understanding. Daarin geven beide partijen aan elkaar te voorzien van belangrijke informatie over handel, investeringsmogelijkheden en mogelijkheden tot economische samenwerking. Daarmee worden ondernemers uit eigen land, in het bijzonder MKB'ers, gestimuleerd met lokale partners in het andere land samen te werken. Nederland en China zien het MKB als essentieel voor het creëren van werkgelegenheid en economische ontwikkeling.

Gezien de toenemende wederzijdse economische belangstelling is tijdens het bezoek van staatssecretaris Heemskerk aan China begin juli 2007 tot het opnieuw bijeenbrengen van de JEC besloten. De JEC wordt vanaf nu weer één keer per jaar gehouden waarbij steeds een van de beide landen als gastheer dient.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 8051, e-mail: ezinfo@postbus51.nl

Voor journalisten
Ruud Stevens, persvoorlichter ministerie van Economische Zaken, 070-37