Video: 'Made in China moet keurmerk blijven'

Staatssecretaris Heemskerk heeft afspraken gemaakt met de Chinese vice-minister Yu Guangzhou (handel) over verdere versterking van de economische relatie tussen Nederland en China. Dit deed hij tijdens de dertiende Joint Economic Comittee (JEC) van 10 september 2007 in Den Haag.

Heemskerk en Yu Guangzhou spraken onder meer over verdere stimulering van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Heemskerk is blij met de groeiende aandacht hiervoor in China. Ook kwamen de incidenten met Chinese producten van de afgelopen maanden aan bod. De staatssecretaris benadrukte tijdens de JEC het belang van productkwaliteit en voedselveiligheid.

Heemskerk vindt dat een onafhankelijke Chinese autoriteit op dit gebied een goede manier is om deze belangen te waarborgen. Hij gaf aan dat hij China wil helpen met het opzetten van een dergelijke autoriteit door informatie te geven over op welke wijze Nederland dit heeft georganiseerd. ‘Made in China moet uiteindelijk een goed keurmerk blijven’, aldus de staatssecretaris. Hij is dan ook blij met de groeiende aandacht hiervoor in China.

Heemskerk en Guangzhou spraken over het economische belang van milieubescherming, de markttoegang van bedrijven, de exportpositie van het MKB, bescherming van intellectueel eigendom en de komst van Chinese bedrijven en kenniswerkers naar Nederland.

De EVD en het Chinese Trade Development Bureau tekenden een convenant waarin beide partijen aangeven elkaar te voorzien van belangrijke informatie over handel, investeringsmogelijkheden en mogelijkheden tot economische samenwerking.

De economische band tussen China en Nederland groeit. Inmiddels is Nederland de tweede EU-investeerder in China.