Balkenende is dankbaar voor inzet van veteranen

Nederland blijft meebouwen aan een veilige wereld waarin mensenrechten belangrijk zijn. Minister-president Balkenende is dankbaar dat er mensen zijn die deze waarden - ook ver van huis - lijfelijk willen verdedigen.

De minister-president zei dit ter gelegenheid van de derde Nederlandse Veteranendag op 29 juni 2007. Hij sprak tijdens een korte plechtigheid in de Ridderzaal in Den Haag in aanwezigheid van kroonprins Willem-Alexander, veteranen, autoriteiten en schoolkinderen.

Nederland zal volgens Balkenende blijven meebouwen aan een veilige, stabiele wereld, waarin mensenrechten een belangrijke rol vervullen. 'Een wereld waar tirannie, geweld en terreur het afleggen tegen democratie, rechtvaardigheid en solidariteit.'

'Ik ben er dankbaar voor dat er mensen zijn die deze waarden - ook ver van huis - lijfelijk willen verdedigen. Juist zij weten dat daar gevaren en risico's aan verbonden zijn.'

Afghanistan

De recente ontwikkelingen bij de missie in Afghanistan maken dat volgens Balkenende 'pijnlijk duidelijk'.

'In korte tijd hebben drie Nederlandse militairen het leven verloren. Zij gaven hun leven voor de vrijheid van anderen. We gedenken hen met het grootste respect en leven mee met hun nabestaanden', zei de minister-president.

Te stil

Veteranendag 2007

Volgens Balkenende is Nederland jarenlang te stil geweest over zijn veteranen. 'Het is goed dat wij u in ieder geval één dag per jaar openlijk kunnen bedanken voor uw inzet. Een dag waarop we kunnen zeggen dat we trots op u zijn.'

Hij betrok ook de actieve militairen bij de Veteranendag, 'de veteranen van morgen'. Dit zijn volgens Balkenende 'gewone Nederlanders die laten zien in uitzonderlijke situaties tot uitzonderlijke dingen in staat te zijn'.

Balkenende uitte verder zijn waardering voor 'het thuisfront', de mensen die 'hun militairen, hun veteranen door dik en dun steunen'.

Veteranendag

Nederland heeft ruim 140.000 veteranen. Dit zijn de oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook de militairen die hebben bijgedragen aan de huidige vredesmissies.

De Nederlandse Veteranendag is een eerbetoon aan deze veteranen en heeft tot doel de erkenning en waardering voor veteranen te vergroten en het begrip tussen de Nederlandse samenleving en de veteranen te versterken.