Balkenende legt regeringsverklaring af

'Het kabinet wil, samen met alle inwoners van Nederland, al het talent in ons land tot ontwikkeling brengen.' Dat zei minister-president Balkenende in de regeringsverklaring in de Tweede Kamer.

In de regeringsverklaring presenteerde de minister-president het nieuwe kabinet en de belangrijkste plannen voor de komende kabinetsperiode.

'Iedereen hoort erbij', zei Balkenende. 'Sociaal is het niet aanvaardbaar dat mensen buiten de samenleving staan; economisch is het niet verantwoord.'

Volgens de minister-president is er 'enorm veel kracht' aanwezig in Nederland. 'Veel betrokkenheid, creativiteit en passie. Wanneer we erin slagen die zichtbaar te maken en te benutten, is Nederland ook in de 21e eeuw tot grote dingen in staat.'

'Er is een goede uitgangspositie om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien', aldus Balkenende. Er is een solide financiële basis, de sociale zekerheid is hervormd, de economie groeit gestaag en het aantal banen neemt toe.

Zes pijlers

Het kabinet ziet zes pijlers 'waarop onze toekomst kan worden gebouwd'. Balkenende noemde daarbij een actieve internationale rol, een sterke economie, een duurzame leefomgeving, sociale samenhang, veiligheid en een slagvaardige overheid.

Regeringsverklaring Balkenende IVBalkenende: 'Samen bieden ze perspectief op een land dat een constructieve speler is in de wereld, met een sterke, vernieuwende economie die steeds schoner wordt. Een land waarin iedereen meetelt en mee kan doen, en waarin mensen veilig kunnen leven.'

Het vertrouwen in de democratische rechtsstaat is volgens hem de hoeksteen van elk overheidsoptreden. 'Bij dit alles past een overheid die zich niet opstelt als hindermacht of albedil, maar als bondgenoot en partner. Dat is de politiek die wij voorstaan.'

Plannen

Enkele plannen die de minister-president aankondigde:

  • Het kabinet wil voor de zomer 2007 een participatietop beleggen. Het kabinet vindt het 'van het grootste belang dat vrouwen, nieuwkomers, ouderen en gedeeltelijk arbeidsgeschikten volledig kunnen en gaan participeren op de arbeidsmarkt', zei Balkenende.
  • Samen met scholen, leraren en andere betrokkenen wil het kabinet 'een aanval op de schooluitval' inzetten.
  • Het kabinet begint een 'urgentieprogramma Randstad' met als doel een beter woon-, werk - en leefklimaat in de Randstad. Een goede bereikbaarheid en sterke mainports spelen daarbij een belangrijke rol.
  • De Nederlandse energievoorziening moet over tien tot vijftien jaar tot de beste van Europa behoren in zuinigheid en duurzaamheid. Nederland moet ook in de internationale strijd tegen klimaatverandering in de voorhoede staan. Volgens Balkenende kan het kabinet deze ambities alleen realiseren als iedereen meedoet en kiest voor duurzamer produceren en consumeren.
  • Met een deltaplan inburgering wil het kabinet alle nieuwkomers de mogelijkheid geven om in te burgeren en een plaats te verwerven in de Nederlandse samenleving.
  • Het kabinet neemt het voortouw bij een groot offensief om probleemwijken weer perspectief te geven. Het doel is dat deze wijken over tien jaar zijn veranderd in wijken waar mensen graag wonen en werken.
  • Het kabinet komt met een nieuw veiligheidsprogramma met als doel de criminaliteit met een kwart te verminderen in vergelijking met 2002. 'Dat kan onder meer door betere samenwerking en door veelplegers op het rechte pad te houden', zei Balkenende.

Dialoog

Het kabinet wil coalities smeden met maatschappelijke partners en bevorderen dat de maatschappelijke ambities gezamenlijke projecten worden.

'De koers is duidelijk', aldus Balkenende, maar de precieze route wordt in overleg uitgestippeld. 'Overleg niet alleen met de koepels en belangenorganisaties. Maar ook met burgers zelf en met de mensen in het veld die het werk doen.'

Eerder bericht