Kabinet akkoord met instelling adviescollege luchtvaartveiligheid

De ministerraad heeft op voorstel van minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat ingestemd met het instellen van het adviescollege DEGAS: Dutch Expertgroup on Aviation Safety. DEGAS zal het kabinet de komende vier jaar adviseren over de veiligheidsaspecten van de burgerluchtvaart in Nederland. Hierbij speelt aansluiting van het Nederlandse veiligheidsbeleid op internationale ontwikkelingen een belangrijke rol.

DEGAS is de opvolger van de Veiligheidsadviescommissie Schiphol (VACS). De VACS werd na de Bijlmerramp (1992) opgericht om advies te geven over de luchtvaartveiligheid op en rondom Schiphol. Het streven van het kabinet naar een herziening van het adviesstelsel leidde in 2006 tot het besluit om de adviestaak te verbreden en de organisatiestructuur te wijzigen. Dit heeft geleid tot de instelling van DEGAS, die naast de veiligheidssituatie op en rondom Schiphol ook gaat kijken naar de veiligheid van de burgerluchtvaart in de rest van Nederland. Bovendien zal DEGAS maximaal gebruik maken van wereldwijde kennis en inzichten op het gebied van luchtvaartveiligheid waardoor de Nederlandse aanpak kritisch bekeken kan worden.

DEGAS wordt op een andere manier georganiseerd dan de VACS. De VACS bestond uit acht vaste leden, een voorzitter en een secretariaat. Het nieuwe adviescollege DEGAS zal bestaan uit drie vaste leden, een voorzitter en een secretariaat. Daarnaast kan DEGAS zich laten ondersteunen door externen die afhankelijk van de adviesvraag ingeschakeld worden.

De belangrijkste taak van DEGAS is het gevraagd en ongevraagd adviseren over de veiligheid van de burgerluchtvaart in Nederland. Daarnaast zal DEGAS jaarlijks in een publicatie de belangrijkste internationale ontwikkelingen op het gebied van luchtvaartveiligheid weergeven. Op basis van deze publicatie brengt DEGAS advies uit aan de minister van Verkeer en Waterstaat over de gevolgen van deze ontwikkelingen voor de Nederlandse luchtvaartveiligheid.

Het internationale karakter van DEGAS blijkt ook uit de keuze voor de collegeleden. Beoogd voorzitter is de Nederlander Benno Baksteen, voorzitter van het Platform Nederlandse Luchtvaart en oud-gezagvoerder van de KLM. De namen van twee van de drie beoogde collegeleden zijn al bekend: de Amerikaan Bill Voss, president van de Flight Safety Foundation, en de Noor Per Arne Skogstad, voorheen DG Civil Aviation in Noorwegen en vice-president van Eurocontrol. Een vierde collegelid wordt nog gezocht.

In 2011 worden de werkzaamheden en resultaten van DEGAS geëvalueerd. Daarna wordt besloten of het college een permanente adviestaak krijgt. DEGAS wordt bij Koninklijk Besluit ingesteld.