Minister Hirsch Ballin

Commentaarstem: Minister met het project "Veiligheid begint bij voorkomen" wil het kabinet de criminaliteit en overlast verder terugdringen. Wat zijn uw plannen?

De Minister: De plannen zijn stevig voor de komende periode van vier jaar. Want veiligheid, terugdringen van de criminaliteit is buitengewoon belangrijk voor de mensen in onze samenleving. Het zijn niet alleen de berovingen, de overvallen, het geweld, maar ook minder zichtbare vormen van criminaliteit die we willen aanpakken. Georganiseerde misdaad, heel akelige vormen van criminaliteit zoals de mensenhandel, fraude, cybercrime daarvoor trekken wij extra middelen uit, honderdzesenzeventig miljoen op de justitiebegroting voor de komende jaren. Met als doelstelling om over vier jaren op een punt te zijn gekomen dat de criminaliteit een kwart minder is dan in 2002 bij de start van het eerste veilgheidsprogramma.

Commentaarstem: Nu schrijft u in uw begroting dat het erg belangrijk is dat mensen het vertrouwen hebben in het recht, dat ze vertrouwen hebben in de manier waarop justitie werkt. Wat is er precies nodig om dat vertrouwen te behouden naar uw idee?

De Minister: In ieder geval oog en oor voor de echte problemen. De zorgen van de mensen die met criminaliteit, met onveiligheid, te maken krijgen. Dus gaan reacties van "we zullen er nog op studeren" u hoort "nog nader van ons" en dan vervolgens de mensen die er niets meer van horen. We moeten er snel en doeltreffend op reageren. Dat valt niet mee en natuurlijk hebben we ook vaak te maken met beperkte capaciteit ook bij justitie en politie. Maar ik wil echt dat dat zoveel mogelijk wordt teruggedrongen zodat mensen niet op antwoord hoeven te wachten. Vertrouwen van de burgers hangt af van de kwaliteit van de instanties die met de rechtshandhaving bezig zijn. Politie, openbaar ministerie, rechtsspraak. En dat niet alleen als het gaat om criminaliteit ook om de geschillen die mensen kunnen hebben in het persoonlijke leven, in de handel, in geschillen met de overheid over vergunningen en dergelijke om het vertrouwen in de manier waarop onze rechtsstaat functioneert overeind te houden en waar mogelijk te versterken.