Interview minister Ter Horst Prinsjesdag 2007

De presentator: Minister Ter Horst Welkom, de vraag is wat zijn uw prioriteiten voor 2008?
De minister: Mijn prioriteiten voor 2008 zijn als het gaat over veiligheid het terugdringen van geweld, dat doe ik samen met de Minister van Justitie. Het terugbrengen van georganiseerde criminaliteit. Ook samen met de Minister van Justitie.het verbeteren van de veiligheidssituatie in Nederland als het gaat om rampenbestrijding en crisisbeheersing. Die heb ik nu getaxeerd op een zes min, en dat moet absoluut naar een vette zeven.

De presentator: Doen we het nu niet goed?
De minister: Nou op het randje. Sommige regio's doen het beter dan andere regio's maar ik vind dat in heel Nederland moet die zeven worden behaald. Zodat gemeenten en regio's goed zijn voorbereid op rampenen en op crisis.

Wat we gaan doen, samen met de collega voor jeugd en gezin en de collega van volksgezondheid. Dat is alcoholmisbruik door jongeren aanpakken. Strenger controleren op het alcoholgebruik van jongeren. Dat zijn een aantal van de prioriteiten voor het komend jaar.

De presentator: Naast veiligheid houdt u zich ook bezig met de interbestuurlijke vehoudingen. Heeft u daar ook nog specifieke zaken waaraan u gaat werken de komende tijd?
De minister: Ik denk dat het goed is om ons te realiseren dat veel van het werk wordt met name in gemeenten gedaan. Maar ook in provincies. En dan is de rol van mij als Minsister van Binnenlandse Zaken om die gemeenten en provincies ook in staat te stellen om die dingen te doen. Dus gemeenten leveren bijvoorbeeld een belangrijke bijdrage aan het vergroten van veiligheid in buurten. En dan is het aan mij, maar ook aan collega Vogelaar om te zorgen dat die gemeenten dat ook kunnen. Hetzelfde geldt voor de provincies, die spelen een belangrijke rol op het platteland en het is voor mij en ook voor de andere collega's van groot belang dat wij de provincies in staat stellen om de maatregelen te nemen die in die provincie van belang zijn.