Europees uitwisselingsprogramma maakt jongeren socialer en toleranter

Jongeren krijgen betere sociale vaardigheden en meer begrip voor andere culturen door deelname aan Europese jongerenprojecten van het subsidieprogramma Jeugd / Youth in Action. Dit vergroot hun kansen op de arbeidsmarkt, deelname aan de samenleving en vermindert discriminatie. Recent onderzoek van Ernst & Young toont dat aan.

Het programma Jeugd / Youth in Action is in leven geroepen om jongeren tussen de 15 en 25 de kans te geven zich persoonlijk te ontwikkelen via uitwisselingsprojecten en vrijwilligerswerk. In uitwisselingsprojecten komen groepen jongeren uit verschillende landen bij elkaar om van elkaar te leren. Ze behandelen thema's als rap, voetbal, kunst, milieu of de verharding van de samenleving. Europees vrijwilligerswerk kan van alles inhouden. Jongeren helpen bij archeologische opgravingen, verzorgen activiteiten in een kindertehuis, doen workshops in een jongerencentrum, voeren educatieve programma's uit op een kinderboerderij of maken een theaterproductie.

Tolerant

Onderdeel van het onderzoek van Ernst & Young was een enquête onder jongeren. Het programma Jeugd / Youth in Action blijkt bij 95 procent van die jongeren de sociale vaardigheden te hebben vergroot, zoals makkelijker met andere mensen omgaan, beter iets vertellen voor een groep mensen en handiger met conflicten omgaan. Bij 82 procent van de jongeren heeft het geleid tot een verbetering van de communicatievaardigheden. Deze vaardigheden dragen bij aan de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt. Ook geeft 72 procent van de jongeren aan toleranter te zijn te opzichte van mensen uit andere culturen. Bij 89 procent van de jongeren is door deelname aan een Europees project hun beeld van andere culturen positief veranderd.

Het programma Jeugd van de Europese Unie gaf van 2000 tot en met 2006 subsidie voor Europese projecten voor jongen, zoals vrijwilligerswerk en groepsuitwisselingen. Dit leverde ruim 2.100 internationale projecten op voor ongeveer 26.000 deelnemers. Sinds 2007 is het programma Jeugd opgevolgd door een vergelijkbaar subsidieprogramma, Youth in Action . Het programma heeft jaarlijks circa drie miljoen euro beschikbaar en wordt uitgevoerd door het Nederlands Jeugdinstituut. Het programmaministerie voor Jeugd en Gezin betaalt eraan mee.