Ministerraad akkoord met nieuwe beloningsstructuur publieke sector
Op voorstel van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de Ministerraad vandaag ingestemd met de nadere uitwerking van het Coalitieakkoord inzake de beloningsstructuur in de publieke sector.
In de publieke sector moet een samenhangend loongebouw komen, waarin de minister-president het hoogste inkomen verdient en de onderlinge beloningsverhoudingen helder gestructureerd zijn. Het ministerssalaris geldt als de maximumnorm voor de overige inkomens in de publieke sector. Dit is overeenkomstig de adviezen van de Adviescommissie Rechtspositie Politieke Ambtsdragers (de commissie Dijkstal) waarmee het vorige kabinet heeft ingestemd. Het kabinet heeft besloten stapsgewijs over te gaan tot dit nieuwe loongebouw en als eerste stap het ministerssalaris met 10% te verhogen. Ook voor de overige (politieke) ambtsdragers bedraagt de nu voorgestelde verhoging maximaal 10%. Een in te stellen commissie van wijzen moet besluiten over de fasering van de door de commissie Dijkstal voorgestelde verdere verhoging tot maximaal 130% van het huidige ministerssalaris.
De voorstellen die uit het Dijkstaladvies voortvloeien, vormen een samenhangend geheel en voorzien ook in versoberingen van de rechtspositieregelingen (o.a. beperking uitkeringsduur, invoering sollicitatieplicht onder 57,5 jaar en aanpassing onkostenvergoeding). De bijgevoegde tabel bevat een overzicht van de oude en nieuwe inkomens van de politieke ambtsdragers.
De uitwerking die nu is afgesproken, betekent een aanpassing van de wetsvoorstellen die in 2006 bij de Tweede Kamer zijn ingediend (zie overzicht hieronder). De nota’s van wijziging worden aan de Tweede Kamer gezonden. De uitwerking bevat de volgende elementen:
• Het huidige ministerssalaris wordt verhoogd met 10%.
• Het salaris van de minister-president wordt vastgesteld op 110% van het nieuwe ministerssalaris.
• Over de fasering van de door de commissie Dijkstal geadviseerde verdere verhoging tot 130% van het huidige ministerssalaris beslist een Commissie van Wijzen. Dit zoals afgesproken in het Coalitieakkoord.
• De salarisnorm in de publieke sector wordt 130% van het huidige ministerssalaris, zoals door de commissie Dijkstal is geadviseerd.
• De salarissen van de overige politieke ambtsdragers in het parlement en bij provincies en gemeenten worden aangepast op basis van de structuur die door de commissie Dijkstal is voorgesteld. De salarissen van deze groepen mogen maximaal 10% stijgen.
• De bestaande vaste kostenvergoedingen worden omgezet in een vast percentage van het salaris. Dit is conform het advies van de commissie Dijkstal.
• Het nieuwe salaris (nieuwe salaris + nieuwe kostenvergoeding ) is niet lager dan het huidige inkomen.
• De uitwerking geldt ook voor de salarissen van de leden van de Hoge Colleges van Staat. De topfuncties bij de Rechterlijke Macht zullen later volgen.