Albayrak opent eerste IND loket

[lintje wordt geknipt]

[applaus]

- Mevrouw Albayrak, u bent hier in Utrecht voor de opening van het eerste IND-loket. Waarvoor kunnen mensen terecht bij dat IND-loket?

Albayrak: Mensen kunnen hier terecht om voorlichting te krijgen over verblijf in Nederland. Vervolgens kunnen ze hier ook een aanvraag indienen, of een aanvraag om verlenging van een verblijfsdocument. En aan de loketten gaan ook de pasjes uitgereikt worden.

- Wat betekent de opening van het IND-loket precies voor de dienstverlening voor de vreemdelingen?

Albayrak: Het is op dit moment nog een heel erg bureaucratisch proces waar heel veel tijd mee gemoeid is. Het kan maanden duren voordat mensen na de aanvraag het pasje ook echt in handen hebben. We halen een paar schakels uit het proces waardoor het dus sneller gaat maar ook is belangrijk dat we beter aan fraudebestrijding kunnen doen. We hebben daar ook concrete afspraken met de politie over gemaakt. Over hoe we omgaan met misbruik en hoe we er sneller achterkomen op welke manier er misbruik wordt gemaakt.

- Snellere dienstverlening dus voor de vreemdelingen, maar wat betekent dit eigenlijk voor de IND?

Albayrak: De IND is al een hele tijd bezig met het doorvoeren van heel veel verbeteringen. Dat is vooral een proces wat nog niet goed zichtbaar was. Dit is eigenlijk het eerste moment waarop het tastbaar wordt. Het eerste product, zo'n front-office waar de dienstverlening en de verbetering van de dienstverlening ook heel zichtbaar wordt. uidelijke verbeteringen, zowel voor de vreemdeling als voor de medewerkers als voor iedereen die met fraudebestrijding bezig is. Dus het is echt een mijlpaal, een belangrijk moment. Het is goed dat we dat vandaag ook zo gemarkeerd hebben.