Situatie in Birma vraagt om actie

Minister-president Balkenende heeft tijdens de Algemene Vergadering van de VN de Veiligheidsraad opgeroepen verdere stappen te overwegen tegen Birma, inclusief sancties.

Minister-president Balkenende sprak op 27 september 2007 tijdens de 62ste sessie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN ) in New York.

'Op dit moment vraagt de situatie in één land in het bijzonder om actie van de internationale gemeenschap. In Birma schieten soldaten op monniken en burgers die vreedzaam demonstreren. Wij veroordelen dit brute geweld ten zeerste', zei Balkenende.

'Samen met de Europese Unie en de Verenigde Staten roepen we de Veiligheidsraad op om de situatie dringend te bespreken en om verdere stappen, inclusief sancties, te overwegen.'

Balkenende is ervan overtuigd dat de Europese Unie en de Verenigde Staten zullen besluiten tot verdere maatregelen, samen met andere goedwillende landen, als de Veiligheidsraad geen overeenstemming zou bereiken.

Afghanistan

De VN heeft volgens de minister-president een belangrijke verantwoordelijkheid als beschermer van vrede en veiligheid. 'Die verantwoordelijkheid ligt bij ieder van ons'.

Balkenende riep de internationale gemeenschap op Afghanistan niet in de steek te laten. 'Het is van groot belang dat de VN zich breder en duidelijker in Afghanistan manifesteert.'

Rechtsmacht

 Om de effectiviteit en de geloofwaardigheid van de VN te vergroten, is het 'van het grootste belang de 'rule of law' te versterken en een eind te maken aan straffeloosheid', zei Balkenende.

De minister-president vroeg daarom aandacht 'voor een meer algemene aanvaarding van de rechtsmacht van het Internationale gerechtshof en van het Internationaal Strafhof'.

Ook pleitte hij voor een betere coördinatie. 'We hebben in een aantal landen een woud van vlaggen met VN-logo's geplant. Juist om de armste ontwikkelingslanden beter te kunnen helpen, is meer eenheid nodig in onze aanpak.'