Vliegbasis Leeuwarden start avondvliegen

Voor de F-16´s van de vliegbasis Leeuwarden is het avondvliegseizoen aangebroken. In principe vervalt het ochtendprogramma en begint het vliegen vanaf de basis rond de namiddag. Het uitvoeren van oefenmissies bij duisternis is noodzakelijk voor een optimale training van de F-16 vliegers.

De avondvluchten vinden plaats tijdens de weken 40, 42, 43, 44, 45, 47, 49, 50 en 51. De basis is dan op maandag en dinsdag open tot 23.00 uur. In de weken 41, 46 en 48 worden de vluchten bij duisternis gevlogen vanaf de vliegbasis Eindhoven.

Behalve de avondvluchten die met name boven zee plaatsvinden, wordt er de komende maanden ook boven land geoefend met nachtzichtapparatuur. Hiervoor is een luchtverkeersgebied boven Noord-Nederland aangewezen, waarbij een minimale vlieghoogte van 1950 meter geldt.

Inzet van F-16´s boven onder meer Afghanistan vindt voor een belangrijk deel bij nacht plaats. Na de modernisering van de F-16 (MLU F-16) zijn de mogelijkheden om in het donker te opereren aanzienlijk verbeterd. Zo heeft de vlieger onder andere zeer geavanceerde nachtzichtapparatuur en doelaanwijsapparatuur tot zijn beschikking gekregen. Het trainen hiermee is pas zinvol wanneer de duisternis volledig is ingetreden.

Om operationele redenen of onvoorziene omstandigheden kan van de planning worden afgeweken.