Albayrak Meer toptalent naar Nederland

Het moet makkelijker worden voor werkgevers om kennis en talent naar Nederland te halen. Dat vindt staatssecretaris Albayrak van Justitie. Zij sprak met ondernemers op een iftardiner in Scheveningen, over een modern migratiebeleid.

Albayrak: Mijn boodschap aan ondernemend Nederland is dat er op Justitie op dit moment een aantal ontwikkelingen zijn waar zij heel veel baat bij gaan hebben. Ik heb het dan met name over de behoefte in Nederland aan hoogwaardige kennis aan wetenschappers, aan mensen die de economie in Nederland een stap verder helpen. Voor die mensen gaan we het in de toekomst makkelijker maken om naar Nederland te komen. Met minder bureaucratie, met kortere procedures, en zo hebben we bijvoorbeeld al gehoord dat inmiddels werknemers wel makkelijker naar Nederland gehaald kunnen worden door bijvoorbeeld Shell of ING, maar dat het nog altijd erg moeilijk is om partners hier naartoe te halen. Ook voor die partners gaan we dat mogelijk maken. Om van de korte procedure gebruik te maken.

Voice-over: Uit onderzoek bleek kortgeleden dat Nederland het beste vestigingsklimaat heeft voor toptalent in Europa. Staatssecretaris Albayrak wil dat graag stimuleren.

Albayrak: Op dit moment is het relatief makkelijk om naar Nederland te komen als er een werkgever is die je in dienst wil nemen en je meer dan 46.000 euro per jaar wil betalen. Dus er is een inkomensgrens, maar wij vinden dat we echt talent ook een kans moeten geven. We zijn bezig met het maken van een puntenstelsel dat is dat je op basis van je arbeidsverleden, opleiding en het talent dat je meeneemt punten kunt sparen waardoor je ook makkelijker in aanmerking komt voor verblijf in Nederland. En ook gaan we kijken hoe we mensen die willen ondernemen in Nederland, die een bedrijf willen starten, ook kunnen faciliteren. Want dit zijn allemaal mensen die aan de economische groei gaan bijdragen.