Werkbezoek minister-president Balkenende aan Achterhoekse Zorgboerderij, 3 oktober 2007

Het bezoek aan Zorgboerderij 'Boerentroef' is onderdeel van een werkbezoek aan Doetinchem dat in het teken staat van respect en sociale samenhang. Twee leden van het Jeugdkabinet 'lopen mee' met de minister-president en interviewen hem over het bezoek.

JAAP EN JOCHEM:

Wij zijn Jaap en Jochem. Wij zijn leden van het jeugdkabinet en wij lopen stage bij de premier. En vandaag lopen we op de zorgboerderij in Doetinchem mee.

BEWONER (1) VAN DE BOERDERIJ:

Hartelijk welkom op deze boerderij hier!

BEWONER (2) VAN DE BOERDERIJ:

Ja ik ben een beetje zenuwachtig.'

MINISTER-PRESIDENT:

Ja, maar met zo'n camera erbij hè, maar ik vind dat je het heel goed doet hoor!

JAAP EN JOCHEM:

Waarom zijn we nou hierheen gekomen?

MINISTER-PRESIDENT:

Nou we zijn hier bij deze zorgboerderij om van mensen te horen hoe het is om op een andere manier bezig te zijn met elkaar met je eigen mogelijkheden. Want het zijn natuurlijk allemaal mensen hier die een beperking hebben.

BEWONER(3) VAN DE BOERDERIJ:

Ik doe het nog steeds met alle plezier, ik werk hier nou al bijna langer dan 4 jaar. En ik vind het gewoon geweldig om hier te werken.

MINISTER-PRESIDENT:

Wat voor vogeltjes zijn dit nu?

BEWONER(4) VAN DE BOERDERIJ:

Grasparkieten.

MINISTER-PRESIDENT:

Ik vind dit zo'n mooi voorbeeld dat mensen hier plezier hebben in hun werk, dat ze regelmaat in hun leven hebben, ze zijn hier 4 dagen per week. Nou en als je gewoon met iedereen spreekt dan zie je gewoon trotse mensen! Er is toch niks mooiers dan dat?

JAAP EN JOCHEM:

Sluit dit nou ook precies aan bij wat het kabinet wil?

MINISTER-PRESIDENT:

Dit soort activiteiten wel: kijk een begrip als sociale samenhang staat hoog in het vaandel, we willen een samenleving waarin mensen respectvol met elkaar omgaan, waarin je gewoon talenten van mensen benut. Ik vind het mooi als je hier bent dat mensen hun talent ook benutten.

JAAP EN JOCHEM:

Zijn er genoeg van dit soort initiatieven in Nederland of moeten er nog veel meer komen?

MINISTER-PRESIDENT:

We zijn nu op een zorgboerderij, je merkt dat er al heel veel zijn. Er zijn 800 zorgboerderijen in Nederland. Dus er wordt heel veel gedaan met mensen die hier kunnen werken. Mensen met een beperking. Ik vind het zo mooi dat je niet denkt aan een beperking, maar aan mensen met mogelijkheden, dat merk je hier dus ook.

JAAP EN JOCHEM:
Wij lopen dus stage bij u, maar zo u hier ook bijvoorbeeld mensen stage zien lopen? Denkt u dat dát past bij de maatschappelijke stage?

MINISTER-PRESIDENT:

Dat zou makkelijk kunnen, maar dat is een zaak die moet natuurlijk op lokaal niveau worden bekeken. Ons idee is inderdaad dat alle middelbare scholieren te maken krijgen met een maatschappelijke stage. En ik denk dat dit soort zorgboerderijen, maar het geldt ook voor andere zaken die we hebben gezien bij ons werkbezoek, zich daarvoor lenen.