8 miljoen voor monumentenzorg Antillen en Aruba

Minister Plasterk investeert de komende vier jaar in totaal 8 miljoen euro in de monumentenzorg van de Antillen en Aruba.

In een brief aan de Tweede Kamer stelt Plasterk dat deze middelen zo snel mogelijk ingezet moeten worden, omdat naar verwachting de druk op de ruimte en de bestaande bebouwing vanaf 2008 zal toenemen op Saba, St. Eustatius en zeker op Bonaire.
Het geld is bestemd voor een revolving fund dat samen met het Nationale Restauratiefonds wordt opgezet en in 2008 operationeel moet zijn. Een revolving fund is een duurzame en effectieve manier om restauraties te financieren én onderhoud te stimuleren. Aan het verstrekken van leningen is een onderhoudsplicht verbonden. Een goede financieel instrumentarium is essentieel voor behoud en zorgvuldige afweging van cultuurhistorische waarden en planvorming, stelt Plasterk in de brief. Hij zal het revolving fund bovendien zodanig inrichten dat maatwerk mogelijk is, zodat het aansluit bij de wensen en behoeften van de verschillende eilanden en bij de bestuurlijke verschillen.