Eurlings onaangenaam verrast over vertraging A73

Minister Eurlings is teleurgesteld en onaangenaam verrast dat hij recent heeft moeten vernemen dat het de betrokken aannemer niet lukt de tunnels in de A73 op tijd, dat wil zeggen eind dit jaar, op te leveren. Pas onlangs heeft de aannemer, die de veiligheidsinstallaties in de tunnel aanlegt, laten weten zijn contract niet na te kunnen komen.

Daardoor kunnen de tunnels pas enkele maanden later worden opengesteld. Het lijkt erop dat de aannemer de complexiteit van de opdracht heeft onderschat. Opdrachtgever Rijkswaterstaat (RWS) zet alles op alles om samen met de aannemer ervoor te zorgen dat de vertraging zoveel mogelijk wordt beperkt. De aannemer moet nu aangeven hoeveel tijd hij nodig heeft voor oplevering. Zodra dit duidelijk is zal RWS de contractuele aspecten van deze vertraging bezien.
RWS bekijkt samen met de regionale overheid of en zo ja welke delen van de A73 wel in gebruik genomen kunnen worden. Minister Eurlings benadrukt dat de vertraging hem rauw op zijn dak valt, dat het slecht nieuws is voor de betrokken overheden, bewoners en bedrijven, maar dat hij ook geen risico’s wil nemen met de veiligheid van de tunnels.