Staatssecretaris Albayrak neemt aanbevelingen Rekenkamer inzake JJI’s over

Staatssecretaris Albayrak van Justitie neemt de aanbevelingen over die de Algemene Rekenkamer doet in het rapport ‘Detentie, behandeling en nazorg criminele jongeren’. Dat schrijft zij, mede namens minister Hirsch Ballin van Justitie, in een brief aan de Tweede Kamer.

Het rapport van de Algemene Rekenkamer volgt kort op het rapport dat de Inspectie Jeugdzorg, de Inspectie van het Onderwijs, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie voor de Sanctietoepassing gezamenlijk op 10 september j.l. over de Justitiële Jeugdinrichtingen (JJI’s) hebben uitgebracht.

Naar aanleiding van het rapport van de Inspecties heeft de staatssecretaris op 10 september reeds een omvangrijk pakket aan maatregelen aangekondigd, waarvoor ook middelen zijn gereserveerd in de Justitiebegroting.

Deze maatregelen zien onder andere op een betere begeleiding van de jeugdigde, verbetering van screening en diagnose, differentiatie naar ontwikkelingsfase, harmonisatie van gedragsinterventies en werkmethoden, verbetering van de nazorg, verhoging van het opleidingsniveau van het personeel, verkleining van de groepsgrootte, kwaliteitsverbetering van het onderwijs en een andere, meer op resultaat gerichte aansturing van de JJI’s. In deze verbeterplannen zijn ook de aanbevelingen van de ARK vervat.

In de brief naar aanleiding van het rapport van de ARK meldt de staatssecretaris voorts dat zij een wijziging van de Beginselenwet justitiële jeugdinrichtingen voorbereidt, waarbij een planmatige pedagogische aanpak beter wettelijk verankerd wordt.

Ten aanzien van de aanbeveling van de ARK om de nazorg te verbeteren wordt tevens bezien of – in aanvulling op het wetsontwerp Gedragsbeïnvloeding jeugdigen dat thans bij de Eerste Kamer ligt – nieuwe wetgeving noodzakelijk is.

Staatssecretaris Albayrak heeft waardering voor het rapport van de ARK. Zij beschouwt het als “een belangrijke impuls om de kwaliteit van de detentie van jeugdigen te verbeteren”.