Beantwoording kamervragen over de wervingsproblemen bij de krijgsmacht

In bijlage bied ik u de antwoorden aan op de vragen van het lid Boekestijn (VVD) over wervingsproblemen bij de krijgsmacht (ingezonden 14 september 2007 met kenmerk 2060725440).

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE



Antwoorden op de vragen van het lid Boekestijn (VVD) aan de Staatssecretaris van Defensie over wervingsproblemen bij de krijgsmacht (ingezonden 14 september 2007)

1. Heeft u kennisgenomen van de berichten over actuele wervingsproblemen bij de krijgsmacht? (Algemeen Dagblad, 11 september 2007)

Ja.

2. Hoe denkt u het imago- en wervingsprobleem van de krijgsmacht aan te gaan pakken?

Als gevolg van de voorspoedige ontwikkeling van de economie lopen de wervingsresultaten terug. Met een reeks van maatregelen beoogt Defensie de instroom van nieuw personeel te vergroten. Om te beginnen wordt de wervingsorganisatie ontzien bij doelmatigheidsoperaties. Reeds voorziene reducties worden met 40 functies teruggebracht. Het sollicitatie- en aanstellingsproces en de effectiviteit van de keuring zullen worden doorgelicht en zo nodig worden verbeterd. Verder komen er aanvullende voorzieningen en faciliteiten zoals extra training beschikbaar om aspirant-medewerkers beter in staat te stellen aan de toelatingseisen te voldoen.

In het arbeidsvoorwaardenakkoord sector Defensie 2007 – 2009 zijn afspraken gemaakt over levensfasebewust personeelsbeleid, flexibilisering van de arbeidsvoorwaarden en flexibilisering en uitbreiding van het bindingsinstrumentarium. Ook zal Defensie in samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen de voorschakel-trajecten en instroomopleidingen fors uitbreiden, zodat meer jongeren kiezen voor een baan bij Defensie en tevens een startkwalificatie verwerven.

Gelet op de demografische ontwikkelingen is het gewenst dat het aandeel allochtone en vrouwelijke werknemers stijgt. Hiervoor zal de werving zich nog meer richten op vrouwen en minderheden met verschillende culturele achtergronden. Hierover voer ik overleg met de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ook zullen functies worden geïnventariseerd die mogelijk in aanmerking komen voor horizontale instroom van personeel. Zodra deze inventarisatie gereed is, zullen kandidaten worden geworven. De ontwikkelingen op het gebied van de werving worden nauwgezet gevolgd.

Tenslotte ben ik voornemens een autoriteit aan te stellen op het gebied van werving en behoud. Deze functionaris zal de diverse maatregelen en ideeën die in de voorgaande jaren zijn ontwikkeld gaan bundelen en monitoren. Hij is samen met de operationele commandanten verantwoordelijk voor het realiseren van een structurele goede vulling van de organisatie. Mocht daartoe aanleiding bestaan dan kunnen door deze functionaris aanvullende maatregelen worden voorgesteld.