Conferentie over maatschappelijke stages in het groen

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) organiseert op dinsdag 9 oktober een conferentie met als thema ‘Een plaats in het groen. Maatschappelijke stages in het groene domein’. Staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs zal hier ook bij aanwezig zijn.

De conferentie is bedoeld voor scholen, groene organisaties die stages bieden, en ontwikkelaars van ideeën voor stages in het groen. Het doel van de conferentie is het maken van afspraken over groene maatschappelijke stageplaatsen en de snelle start van proefprojecten. De stageplaatsen zijn bedoeld voor niet-groene en groene leerlingen in het voortgezet onderwijs; de proefprojecten richten zich op groene stagebieders en op het groene onderwijs (groen vmbo).

Het kabinet wil dat leerlingen in het voortgezet onderwijs door middel van een maatschappelijke stage kennis maken met en bijdragen aan de samenleving. Het doel van de stages is het vergroten van maatschappelijke betrokkenheid, sociale integratie en het besef van waarden en normen. Dit najaar presenteert Van Bijsterveldt, verantwoordelijk voor de algehele invoering van de maatschappelijke stage, haar Plan van Aanpak.

Volgens Verburg kan het groene domein als voorloper fungeren bij het invoeren van maatschappelijke stages. Kenmerk van dit domein is namelijk de slimme organisatie van partijen, zowel in het groene domein als binnen het onderwijsdomein. Daar komt bij dat het groene domein veel mogelijkheden biedt om leerlingen door middel van een maatschappelijke stage te laten proeven van vrijwillige inzet voor het maatschappelijk belang, bijvoorbeeld natuur- en landschapsbeheer, voedselkwaliteit, dierverzorging en (zorg-)boerderijen. De minister wil dat jongeren zich er bewuster van worden waar hun voedsel vandaan komt en dat zij zich ontwikkelen van natuurconsument tot natuurdrager.

Verburg streeft naar tienduizend maatschappelijke stageplaatsen in het groen in 2011 voor niet-groene en groene leerlingen in het voortgezet onderwijs. Ook wil zij de maatschappelijke stage snel invoeren in het groen onderwijs. Verburg en Van Bijsterveldt willen hier tijdens de conferentie een begin mee maken door het maken van afspraken met stagebieders en scholen. Om de start van proefprojecten in het huidige schooljaar te stimuleren, stelt zij een subsidie van 1 miljoen euro beschikbaar. OCW zal de resultaten uit de proefprojecten gebruiken voor de verdere invoering van de maatschappelijke stage.