F-16-oefening voor NAVO-examen

Een F-16 detachement, afkomstig van vliegbasis Leeuwarden oefent van 8 tot en met 12 oktober op de vliegbasis Eindhoven. Dit gebeurt ter voorbereiding op het NAVO-examen Operational Evaluation. Twaalf F-16 jachtvliegtuigen en ongeveer zeshonderd militairen nemen deel aan de oefening.

De F-16’s starten en landen gedurende deze periode dagelijks op drie momenten. De vluchten vinden overdag en ‘s avonds plaats. Na 23.00 uur wordt niet meer gevlogen. De toestellen keren vrijdag 12 oktober terug naar hun thuisbasis.

De oefening vindt plaats in het kader van het driejaarlijkse NAVO-examen dat eind november 2007 wordt afgelegd. Vóór de uiteindelijke evaluatie van de NAVO volgt nog een inspectie door de Koninklijke Luchtmacht. Deze oefenweek is de derde van in totaal vijf oefenweken. De laatste twee vinden plaats in week 46 (12-16 november) en week 48 (26- 30 november).

Doel van de trainingen is om onder moeilijke omstandigheden, tijdens een fictieve uitzending naar het buitenland zo goed mogelijk te presteren. Om dit zo realistisch mogelijk te maken, wordt geoefend vanaf een andere vliegbasis. Er is gekozen voor Eindhoven omdat daar de noodzakelijke infrastructuur aanwezig is.