Herinneringsmedaille voor uitgezonden militairen

Commandant der Strijdkrachten generaal Dick Berlijn heeft vandaag in Den Bosch circa 1600 militairen gedecoreerd die deelnamen aan de missie in Afghanistan. Zij ontvingen de herinneringsmedaille Vredesoperaties voor hun inzet voor de Afghaanse bevolking in de provincie Uruzgan. Zeven van hen kregen het Draaginsigne Gewonden.

De militairen maakten in de eerste helft van dit jaar deel uit van de Task Force Uruzgan en de Air Task Force. De detachementen onder leiding van respectievelijk kolonel Hans van Griensven en kolonel-vlieger Ben Ruijs, behaalden in juni een belangrijk militair succes. Zij wisten een massale aanval van de Taliban op de stad Chora af te slaan. De TFU boekte in deze periode ook goede resultaten bij de opbouw van de Afghaanse provincie.

Generaal Berlijn stond stil bij de vier collega’s die gedurende de uitzending het leven verloren door gevechtsacties of ongelukken. De families van de omgekomen sergeant der eerste klasse Robert Donkers, soldaat der eerste klasse Timo Smeehuizen, sergeant-majoor Jos Leunissen en eerste-luitenant Tom Krist, waren bij de ceremonie aanwezig. “We zijn ons bewust van het verschrikkelijke verdriet dat binnen deze families, hun directe omgeving en in de harten van onze eigen militairen leeft”. Er werd voor de omgekomen militairen een minuut stilte in acht genomen.

Zeven militairen die tijdens de missie gewond raakten ontvingen het Draaginsigne Gewonden. Dick Berlijn zei terdege te beseffen wat dit voor hen in het dagelijks leven betekent. “Erkenning van uw verwondingen door de organisatie is een eerste belangrijke stap in het proces om met die verwondingen verder om te gaan.”

Kolonel Hans van Griensven kreeg voor zijn optreden in Uruzgan het Ereteken van Verdienste in goud. "Door uw inzet en professionaliteit wist u onder zware omstandigheden het moreel van uw personeel hoog te houden. U heeft met gevoel voor diplomatie de contacten met de Afghaanse overheid, de stamoudsten en de bevolking geïntensiveerd en daarmee respect afgedwongen."

Generaal Dick Berlijn benadrukte in zijn toespraak dat in de missie vechten en opbouwen hand in hand gaan. "Dat is de manier waarop wij opereren en invulling geven aan de wens van onze regering, parlement en samenleving om Afghanistan overeind te helpen."