Kabinet moderniseert frequentiebeleid

De Ministerraad heeft ingestemd met een voorstel van Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken om de bestaande wetgeving voor etherfrequenties te flexibiliseren. Dit is nodig vanwege snelle ontwikkelingen op het gebied van ICT en draadloze communicatie.

Door de nieuwe wetgeving krijgen ondernemerschap en innovatie meer ruimte en dalen de administratieve lasten voor bedrijven. Ook bevordert het nieuwe wetsvoorstel medegebruik van frequenties. In de toekomst zijn minder vaak vergunningen nodig voor allerlei draadloze toepassingen.

Het wetsvoorstel wordt nu voor advies naar de Raad van State gestuurd. De tekst van het wetsvoorstel en het advies van de Raad van State worden openbaar bij verzending naar de Tweede Kamer.

Naast het wetsvoorstel stemde de Ministerraad in met een door Staatssecretaris Heemskerk voorgestelde aanpassing van het Nationaal Frequentieplan (NFP). Het NFP is te vergelijken met een bestemmingsplan, maar dan voor de ether.

Deze wijzigingen zijn in de geest van het nieuwe wetsvoorstel (vergunningvrij en medegebruik waar mogelijk). Zo mogen bijvoorbeeld straks mini-FM-zenders vergunningvrij worden gebruikt; hiermee kan men muziek van de MP3 speler op de eigen autoradio afspelen.

Ook wordt geregeld dat op termijn met GSM telefoons kan worden gebeld aan boord van vliegtuigen boven 3000 meter hoogte. De wijzigingen worden nog in de staatscourant gepubliceerd; pas vanaf dat moment treden ze in werking.

Meer informatie:

Journalisten kunnen contact opnemen met Edwin van Scherrenburg, persvoorlichter Economische Zaken, telefoon: 070-3796464 / 06-15028924, email: e.v.vanscherrenburg@minez.nl.