Minister geeft gastles maatschappijleer

Minister Eimert van Middelkoop heeft gisteren in het kader van de Nationale Onderwijsweek een gastles maatschappijleer gegeven op de Gereformeerde Scholengemeenschap Randstad in Rotterdam. Van 1961 tot 1966 was hij hier zelf leerling. De les ging voornamelijk over de missie in Afghanistan.

Zo vertelde hij de bovenbouwleerlingen over de aanleiding van de Nederlandse aanwezigheid. Daarbij kwam 9/11 aan de orde, maar ook de vorming van een Afghaanse regering en de besluiten van de VN en de NAVO.

Van Middelkoop ging verder in op de inktvlekstrategie van de militairen in "onze" provincie Uruzgan: het langzaam maar zeker uitbreiden van het opbouwgebied. Hij gaf toe dat het verzet van de Taliban hevig is maar dat het belangrijk is dat de Nederlandse militairen optreden. Daardoor kunnen de Provinciale Reconstructie Teams hun wederopbouwwerk beter doen. De PRT’s houden zich bezig met onder meer dorpsontwikkeling en infrastructuur, bijvoorbeeld een vrouwenvleugel in het ziekenhuis van Tarin Kowt.

De HAVO- en VWO leerlingen waren kritisch in hun vragen. Zo vroegen zij zich bijvoorbeeld af wat er zou gebeuren als Nederland de missie niet verlengt. Maar ook wat de Nederlandse samenleving kan doen om de militairen in Afghanistan te steunen.

Van Middelkoop zei te begrijpen dat iedereen snel resultaten van de missie wil zien, maar vroeg de verwachtingen een beetje te matigen. Zo vergeleek hij Uruzgan met het Rotterdam van na de bombardementen van 1940. "Verwacht niet dat een land dat echt een ruïne is, binnen een paar jaar een moderne staat kan zijn."