Bewoners verlaten huis voor vliegtuigbom

In Berkhout heeft Defensie zondag 7 oktober een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog ontmanteld. Ruim tweehonderd bewoners moesten tijdelijk hun woning verlaten. De 500-ponder lag in een gebied waar sinds begin september twee vliegtuigen worden geborgen. Vandaag begint de berging van het tweede toestel.

De gedemonteerde vliegtuigbom is door de Duik- en Demonteergroep van de marine naar Den Helder vervoerd, om het op zee tot ontploffing te brengen. Aan het begin van de middag werd het ontruimde gebied weer vrijgegeven en konden de bewoners huiswaarts keren.

De demontage was onderdeel van een bergingsoperatie in de Noord-Hollandse gemeente Koggenland, waar in Berkhout een Britse Hampden en in Ursem een Amerikaanse B24H Liberator uit de grond worden gehaald.

De stoffelijke resten van vermoedelijk de bemanningsleden van de Hampden bommenwerper zijn inmiddels overgebracht naar de bergings- en identificatiedienst van de landmacht in Soesterberg. Als de identiteit bekend is, worden de nabestaanden ingelicht.

De berging van de Amerikaanse bommenwerper begint vandaag. De bemanning wist in 1944 voortijdig het vliegtuig te verlaten, waardoor de berging alleen wrakdelen betreft en de mogelijke aanwezigheid van boordwapenmunitie en zware explosieven.