de uitreiking van de PNL-Persprijs tijdens het Schipholdiner

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren,

Van de parlementaire pers wordt wel eens gezegd dat het de waakhond is van de democratie. Ze houden mij in ieder geval alert, dat kan ik u wel vertellen. Maar de politiek is niet het enige terrein waarop de pers die belangrijke taak vervult. De media houden bijvoorbeeld ook de luchtvaartsector scherp, door de grote rol die ze spelen bij de beeldvorming over die sector. Kranten, tijdschriften en televisieprogramma’s hebben directe invloed op het maatschappelijk draagvlak van de luchtvaart, omdat ze over alle verwante onderwerpen schrijven. Denkt u bijvoorbeeld aan de publiciteit die de nieuwe regels voor het vervoer van vloeistoffen in de handbagage vorig jaar kregen. En als iemand op kritische maar constructieve wijze bijdraagt aan de ontwikkeling van de luchtvaart, heeft hij of zij de kans dat het Platform Nederlandse Luchtvaart hem of haar met de jaarlijkse PNL-persprijs beloont.

Ook dit jaar heeft de jury iemand gevonden die aan de hoge standaard van de media voldoet. Hij – ik verklap vast dat het een hij is – heeft een kritisch publiek. Zijn lezers hebben linksom of rechtsom met Schiphol te maken: als werknemer, als reiziger of als omwonende. De gevoelens over de luchthaven variëren dus van positief, namelijk in het geval waarin die lezers er werken of veelvuldig vliegen, tot negatief, bijvoorbeeld wanneer ze geluidsoverlast ervaren.

Zo’n gemêleerde doelgroep stelt hoge eisen aan de kwaliteit van berichtgeving van onze winnaar. Maar die kwaliteit weet hij steeds weer te bereiken. Zijn feiten kloppen en hij is geen spreekbuis van welke belangengroep dan ook. Deze winnaar vaart zijn eigen journalistieke koers en is zo objectief, onafhankelijk en onpartijdig als maar mogelijk is. De jury van de PNL-persprijs ziet dat terug in zijn omvangrijke oeuvre van nieuwsverhalen, achtergronden en reportages en waardeert dat enorm. Mag ik een hartelijk applaus voor…. Richard Mooyman, luchtvaartverslaggever van het Haarlems Dagblad en winnaar van de PNL-persprijs 2007.

Meneer Mooyman, komt u alstublieft naar voren.